Motorsport

Felix fyra i premiären i indycar

Motorsport Felix Rosenqvist i toppstallet Chip Ganassi Racing blev fyra i sin premiär i amerikanska indycar.

Felix Rosenqvist i indycar. Foto: Mattias Persson  [1/6]

Felix Rosenqvist i indycar. Foto: Mattias Persson  [2/6]

Felix Rosenqvist i indycar. Foto: Mattias Persson  [3/6]

Felix Rosenqvist i indycar. Foto: Mattias Persson  [4/6]

Felix Rosenqvisr. Foto: Mattias Persson  [5/6]

Felix Rosenqvist tävlade i indycar. Foto: Mattias Persson  [6/6]

Det var säsongspremiären i Amerikas främsta formelbilsmästerskap. Värnamoförraren blev på de spektakulära gatorna i St. Petersburg, Florida.

Vann gjorde Josef Newgarden tre sekunder före tvåan Scott Dixon. Will Power blev trea och Felix Rosenqvist fin fyra.

•  Hade segerchans
Felix Rosenqvist, som debuterar i den amerikanska indycar-serien den här säsongen, presenterade sig direkt i sin nya miljö genom att länge finnas med i den absoluta segerdiskussionen i ett soldränkt Florida.

Den 27-årige Ganassi-debutanten drog ögonen till sig när han körde in som trea i lördagens kval – före teamkamraten och femfaldige mästaren Scott Dixon. Han fortsatte sedan att pressa sina betydligt mer rutinerade konkurrenter i söndagens race.

Felix tog sig direkt upp på andra plats efter en bra start, och var sedan sensationellt i ledning i totalt 31 av loppets 110 varv efter en spektakulär omkörning på Will Power i inledningen av loppet.

• Felix var nöjd
– Det här är bättre än vad vi hade kunnat förvänta oss, säger Felix Rosenqvist. Jag är förstås väldigt nöjd, men samtidigt känner jag att vi hade ännu mer kapacitet. Depåstoppen gick inte riktigt vår väg idag, men bilen var bra. Jag vill tacka mitt team – de har gjort ett kanonjobb. En väldigt bra start på säsongen.

Felix omkörning kom i samband med en omstart efter en säkerhetsbilsperiod, och utfördes under spektakulära former med upplåsta bromsar och rykande däck.

– Jag kände att farten var väldigt bra i början av loppet. Jag fick en bra omstart och gick för en attack. Det var väldigt smutsigt utanför racelinjen så det var svårt att få stopp på bilen, så det var en ganska dramatisk omkörning, men som tur var gick det bra! Det är kul att ha fått leda ett lopp redan nu. Det ger självförtroende.

• 30 grader varmt
Felix föll senare tillbaka till en slutlig fjärdeplats efter ett par inte helt optimala depåstopp, men är förstås ändå nöjd med säsongsupptakten och sin introduktion till den stenhårda indycar-världen. Loppet i St. Petersburg pågick i över två timmar, i 30 graders värme, och i bilar som saknar servostyrning.

– Det här är det tuffaste loppet jag har kört i hela min karriär, avslutar Rosenqvist. Jag är helt slut. Det här är en riktig fysisk utmaning och jag är glad att jag har ökat på träningen markant under vintern – annars hade det här inte varit möjligt. Dessutom klämde jag en nerv i högerarmen och fick köra de sista 40 varven med i princip bara en arm. Det var riktigt tufft, men jag är glad och stolt över att ha uppnått det här. Vi har en fantastisk plattform att bygga vidare på.

Loppet vanns till slut av Josef Newgarden (Team Penske) före Felix Rosenqvists teamkamrat hos Chip Ganassi Racing, Scott Dixon. Power (Team Penske) blev trea. Rosenqvist hade därmed tre tidigare indycar-mästare framför sig i resultatlistan och var loppets klart bäste rookie.

Nästa indycar-lopp körs på Circuit of the Americas i Austin, Texas, om två veckor.

• Resultat för de främsta
1) Josef Newgarden (USA, Penske), 110 varv
2) Scott Dixon (NZL, Ganassi), +2.899 s
3) Will Power (AUS, Penske), +12.744 s
4) Felix Rosenqvist (SVE, Ganassi), +14.585 s
5) Alexander Rossi (USA, Andretti), +18.361 s

• Mästerskapstabell
1) Josef Newgarden (USA, Penske), 53 p
2) Scott Dixon (NZL, Ganassi), 40 p
3) Will Power (AUS, Penske), 37 p
4) Felix Rosenqvist (SVE, Ganassi), 33 p
5) Alexander Rossi (USA, Andretti), 31 p

 

Taggar

1 reaktion på Felix fyra i premiären i indycar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *