Motorsport

Hemmaseger i Skilling 500

Motorsport Det blev stora framgångar för Skillingaryds MK i Skilling 500.

Framgångar för SSMk i Skilling 500. Bild: Privat  [1/10]

Christopher Zeijlon (till vänster)och Christofer Svensson (till höger) segrare i Skilling 500. Bild: Privat  [2/10]

Christopher Zeijlon segrare i Skilling 500.   [3/10]

Christopher Zeijlon och Christpfer Svensson segrare i Skilling 500. Bild: Reine Tobiasson  [4/10]

Keith och Jane Wennberg vinner klassen Skilling 500 2024. Bild: JCRallypics  [5/10]

Vincent Johansson och Karl Stark vinnare i Skilling 500 2024. Bild: JCRallypics  [6/10]

Gerth Andersson och Frida Axelsson Skilling 500 2024. Bild: JCRallypics  [7/10]

Marcus Kjellkvist och Inge Petersson tvåa Skilling 500 2024. Bild: JCRallypics  [8/10]

David Lindström och Mikael Johansson på sladd i Skilling 500 2024. Bild: JCRallypics  [9/10]

Johan Gustafsson och Wilmer Lennartsson femma Skilling 500 2024. Bild: JCRallypics  [10/10]

På lördagen arrangerade Skillingaryd Motorklubb sitt årliga rally Skilling 500.  I år hade tävlingen Gislaved som tävlingscentrum och med Tranemo som längst bort västerut. Förarna bjöds vägar av mycket omväxlande karaktär mellan Gislaved och Tranemo, fyra sträckor på sammanlagt 39 km.

Tävlingen ingick i Smålands och Västras distriktsmästerskap samt i Sydsvenska Mästerskapet.

Nästan hälften av startfältet kom från Småland och en tredjedel från vårt västra granndistrikt. Sju av klasserna vanns av smålänningar, därav fyra av arrangörsklubben. Två segrare kom från Västra och en vardera från Södra och Danmark!

Snabbast totalt runt de fyra specialsträckorna var Christopher Zeijlon med kartläsaren Christofer Svensson. Det är femte gången en hemmaförare vinner tävlingen och tredje gången i en tvåhjulsdriven bil. Det är inte så vanligt sedan de fyrhjulsdrivna bilarna kom in i sporten på nittiotalet och därför en mycket bra prestation. Tidigare hemmasegrar är Pierre Thulin 1997, David Lindström 2007 och Andreas Magnusson 2009 och 2010.

Med 1,8 sekunders marginal totalsegrade Christopher och Christoffer i det 52:a Skilling 500 i sin 42 år gamla Volvo 242…

– Vi har inte åkt ihop sedan augusti och skulle bara hit för att det är roligt. Kan knappt tro att vi vunnit totalt. Jag har inte kört de här vägarna tidigare. Det var häftigt i dag, riktigt häftigt, säger Christopher Zeijlon och kartläsare Christoffer fyller i:

– Häftig upplevelse. Bilen har fungerat klockrent och vi har ju skött oss.

Nästa segrare i raden syskonparet Keith och Jane Wennberg i A/B Grupp F. De lämnade tvåan hela en och en halv minut efter sig, en av dagen största segermarginaler.

Över minutens marginal hade även nästa segrare. Vincent Johansson tillsammans med Karl Stark vinner sin klass med dryga minuten.

Fjärde segraren tog vinsten med minsta marginal. Efter nästa fyra mils körning skilde det 0,5 sekunder. Spännande i det hela var att det var samma marginal innan den nästa 17 kilometer långa sista sträckan till förmån för Johan och Per-Ola Pettersson. Men de och Robin och Ellinor Thörnberg körde tiondelslika på sträckan så Johan och Per-Ola tog hem segern.

En annan form av seger tog Gerth Andersson med dottern Frida Axelsson. Placeringen inte så framskjuten men innebar en återkomst fyrtio år efter debuten. Roligt för Frida att få göra detta tillsammans med mekanikern och supportern Gerth.

En pallplats kvar att berätta om. Marcus Kjellkvist och Inge Petersson knep en silvermedalj bara knappt fem sekunder från segern i C-förare 2WD.

Övriga placeringar: I A-förare 2WD kom David Lindström/Mikael Johansson på en sjuttonde plats. I appendix K lotsade Stefan Josefsson Ingvar Nilsson, Hällefors till en femte plats. Samma placering fick Johan Gustafsson/Wilmer Lennartsson i C-förare Grupp E.

Då lägger vi det 52:a Skilling 500 till handlingarna. Kvar är nu det allra viktigaste, att återställa vägar till ett skick så bra att vi är välkomna tillbaka. Området har ett stort intresse för rally så det var mycket publik ute denna härliga sommardag.