Motorsport

Pontus bäste hemmaförare i Vårfajten

Motorsport 123 förare hade anmält sig till premiärtävlingen för året på folkracebanan i Föreberg under lördagen. Det var rekord för Skillingaryds MK för folkrace i modern tid.

Pontus Mejving blev bästa hemmaförare med en tredje plats i A-finalen för Seniorer. Foto; Ellen Viktoria Möller  [1/26]

Uppe i tornet står racecontrollern Per-Erik Åberg och tekniska chefen Frank Bengtsson och kontrollerar att allt går rätt till  [2/26]

Folkrace i Föreberg  [3/26]

Ellen Nyberg från Gnosjö har 11 år kvar till hon får börja köra folkrace. Bästa platsen att se allt var från pappa Fredriks axlar. Ellens storebror Olliver till höger har inte tid att vara med på bild när racet pågår  [4/26]

[5/26]

Depåchefen Anton Geijersson ser över startproceduren  [6/26]

Chefsfunktionärer ser över banan  [7/26]

Karin Nyberg anslår resultat efter varje heat  [8/26]

Patrik Thor var en av funktionärerna på startplattan  [9/26]

Pontus Mejving hann inte i kapp innan målflagg visades  [10/26]

Marielle Thulin gör tummen upp och visar "Ready to race" skylt för gasglada förare på startplattan  [11/26]

[21/26]

På taket fanns Casper och Oskar som var ansvariga för att få fram förarna till lottningsfållan  [22/26]

Sekretariatet  [23/26]

Diskuterar regler med tävlingsledaren  [24/26]

Meckar i depån  [25/26]

Alexandra och Preben  [26/26]

Vårfajten ingick i Smålandscupen som är ett öppet distriktsmästerskap för folkrace. Det innebär att förare från andra disktrikt också tävlar i serien. Det märktes även denna dag då alla A-finalssegrare var på besök i Småland. Smålandscupen innehåller sex deltävlingar under året, startade i Skillingaryd i lördags och avslutas i Kalmar i oktober månad.

Alla förare avverkade först tre kvalomgångar där deras poängskörd kvalificerade dem för de olika finalerna. Men också i finalerna fanns möjlighet att avancera då respektive segrare fick möjligheten att starta i nästa finalnivå.

En som tog vara på den möjligheten var Ulf Eriksson, Oskarshamn som vann både D- och C-finalen i Seniorklassen men sedan tog det stopp i B-finalen där han blev sist.

B-final Seniorer:
1. Robin Eriksson, Vimmerby
2. Martin Liljeblad, Eksjö
3. Thomas Karlssono, Vimmerby

I A-finalen hittar vi Pontus Mejving, den hemmaförare som för dagen var mest framgångsrik. Efter två segrar och en andra plats i kvalen blir det en tredje plats i slutfinalen.

A-final Seniorer:
1. Victor Johansson, MK Falcon
2. Petri Häggman, Eksjö
3. Pontus Mejving, Skillingaryd

I den mixade klassen Damer och Veteran blev det skånsk seger genom Pernilla Christensson, Dalby. Här gjorde My Adolfsson, Haninge en resa från C-final till B-final men där blev Sandra Wernersson, Lidköping, för svår.

A-final Mixad:
1. Pernilla Christensson, Dalby
2. Joakim Söderberg, MK Falcon
3. Bengt Dahl, Grimslöv

Även i den rekordstora Juniorklassen blev det skånsk seger genom Alexander Jeppsson, Tomelilla. Här gjorde Leo Sandberg in fin insats genom att blir trea i A-finalen men genom att först vinna B-finalen.

A-final Juniorer:
1. Alexander Jeppsson, Tomelilla
2. Filip Gudmundsson, Kristianstad
3. Leo Sandberg, Ulricehamn

Placeringarna för övriga hemmaförare blev enligt följande. Oscar Mejving tvåa i D-finalen efter 13 inkörda poäng, Leif Bruno Jonsson 10p, Martin Blomgren 8p och Joakim Blansch 3p.

Tävlingen blev kraftigt försenad då programvaran för resultathanteringen slutade att fungera efter kvalificeringsheaten. Det gjorde att sekretariatspersonalen fick övergå till manuell beräkning av finalfältet vilket var en tuff uppgift med det stora startfältet.

Nästa tävling för Skillingaryds MK är nu Skilling 50, ett rally ingående i E-cupen med start- och målplats på folkracebanan i Föreberg den 1 maj.