Motorsport

SSMK laddar för Rally-SM i Älmhult

Motorsport Andreas, Joakim, Anton, Nellie och Louise. Det är fem tävlande från Skillingaryds Motorklubb som står på startlinjen när SSR (South Swedish Rally) med huvudkvarter vid Ikea i Älmhult, och det är den andra deltävlingen i Rally-SM drar igång under morgondagen. Vi har tagit pulsen på förarna och kartläsarna 

Andreas Magnusson har putsat och vaxat inför helgen. Foto: Privat

För 46:e gången arrangeras South Swedish Rally. Likt förra året är Älmhult huvudorten. 90 deltagande ekipage står på startlinjen och tävlingen ingår i Rally-SM och Nordic Rally Championship. 

Från Skillingaryds Motorklubb finns i internationella 4WD klassen Nellie Karlsson. I nationella 2WD klassen, Joakim Blansch med klubbkamraten Anton Geijersson i högerstolen, Andreas Magnusson och Louise Blansch. 

Första tävlingsbil lämnar Ikeas aktivitetshus i Älmhult klockan 17 på fredag och 12 specialsträckor väntar innan målgång görs klockan 17 på lördag eftermiddagen. Tävlingen vanns totalt förra året av PG Andersson och Anders Fredriksson, som efter segern i första deltävlingen i Boden, är seedad först i helgens startfält med sin Ford Fiesta R5. 

Andreas Magnusson har Martin Hugosson, från Tjust MK, bredvid sig och han kommenterar SM-starten så här:
– Det har varit mycket på jobbet sista veckorna, gräset växer visst i år också, så det har väl varit min uppladdning inför SM-deltävlingen. Vårt mål är att ta bilen i mål och vara så snabba vi bara kan. Bilen är snabb så det gäller bara för oss att tygla densamma, hälsar Andreas Magnusson som bor i Vimmelstorp och tävlar för Skillingaryds MK. Andreas och Martin tävlar i den nationella 2WD klassen med sin Volvo 940. 

Joakim Blansch var lastad och klar inför helgen Rally-SM. Foto: Privat

I samma klass finns Louise Blansch som tar hand om kontoret bredvid sambon Anton Claesson från Grimslövs MS och det också i en Volvo. 

– Anton har laddat upp med att köra Silverratten för några veckor sedan och där gjorde han ett bra resultat och kom på en fin placering. Sedan dess har det tillbringats en del tid i garaget då han inte kunde bestämma sig för att tävla med sin Volvo 240 eller Volvo 940. Nu är det nog bestämt att det blir den orange som får följa med till Älmhult, det vill säga Volvo 940:n. Vi har inte åkt tillsammans sedan hösten 2019, tror jag. Då vill jag minnas att vår son William låg i liggvagn. Anton har inga högre förhoppningar, säger han, men vi satsar förstås på att ta oss runt och ha kul. Ju fortare det går desto roligare är det ju, hälsar Louise Blansch, Skillingaryds Motorklubb. 

Louises storebror Joakim Blansch tävlar också i samma klass som ovan, nationella 2WD. Joakim har med sig barndomskamraten från Åker, Anton Geijersson. Vi kände Jocke på pulsen i tisdagskväll… 

– Just nu pågår förberedelserna för fullt med rallybilen inför helgens kommande SM-tävling, SSR.. Efter en del sena kvällar och nätter börjar nu bilen bli redo och i ordning för helgens drabbning. Uppladdningen består mest av att försöka ha bilen i tipp topp skick, genomgång av tävlingsinformation och i iordningställande av serviceekipage, säger Jocke Blansch och fortsätter: 

– Vi rullar ner mot Älmhult under torsdagsförmiddagen. Där väntar anmälan för oss tävlande. Sedan tar vi oss vidare ut mot skogen för att påbörja rekning (reds anm; genomkörning av sträcka) av alla specialsträckor. Under torsdagseftermiddagen får vi köra igenom två av helgen specialsträckor. Medan vi tävlande finslipar noterna i skogen så besiktar vår servicepersonal tävlingsbilen i Älmhult. Under torsdagskvällen finns det också möjlighet att ”träna” under en så kallad ”shakedown”. Vi kommer nog, som det känns nu, att avstå detta och i stället lägga energi på uppladdning inför fredagens fortsatta rekning. Under fredagen fortsätter vi räkningen och på kvällen är det dags för två specialsträckor, av tävlingens totalt 12 stycken. Det kan nog bli en lång och givande helg i rallyskogen tror jag minsann, berättar Jocke. 

Vad har ni för mål under helgen?
– Jag är lite ödmjuk med att sätta för höga mål, särskilt i den klassen vi tävlar i. Närmare bestämt 40 stycken lika goa och gasglada medtävlande gör det svårt. Men att kunna vara med topp 15 på några sträckor hade varit kul och kanske även hamnat runt denna placering vid målgång lördag kväll kanske. Det är en lång tävling och utslagsgivande. Men kort och gott ser jag fram emot en trevlig, rolig och lärorik helg där många nyttiga mil väntar, hälsar Jocke.

Nellie och Jonas. Foto: Privat

I den större klassen, internationella 4WD, sköter Nellie Karlsson notläsningen åt expertkommentatorn vid SVT, Jonas Kruse som tävlar för Karlstad MC Bil. Tävlingsbilen de kör är en Skoda Fabia R5. Nellie berättar om stundande SM-helg: 

– SSR är en tävling vi längtat länge efter. Rekogniseringen av de 12 specialsträckorna görs under både torsdag och fredag. Vi och de andra ekipagen från teamet inleder torsdagskvällen med shakedown för att tagga till inför helgen och känna av känslan. Det är riktigt roligt att åka SSR, som är på team Nybes hemmaplan och vi ser fram emot att träffa sponsorer och supportrar på serviceplatsen. Hoppas på många åskådare i skogen under de inledande sträckorna på fredagskvällen och under lördagen. Kruse och jag kommer att åka på i vårt tempo och se hur långt det räcker. Motståndet är enormt tufft men vi ska såklart göra vad vi kan. Framför allt ska det bli fantastiskt roligt. Tilläggas kan att vi har en jättebra känsla efter Gotland och de tester vi åkt. Vi hittar varandra mer och mer, samarbetet fungerar bra och saker faller på plats, hälsar Nellie Karlsson. 

Fotnot: Nellie och Jonas totalvann Rally Gotland tidigare i våras.

Under lördageftermiddag finns klubbkamraterna med och bemannar målkontrollen strax utanför Liatorp.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *