Motorsport

Stjärnspäckat fält till Anderstorp

Motorsport Svensk motorsports snabbaste kvinna och en veteran i en världsmästarbil. Två profiler gästar Anderstorp i början på september, när STCC återvänder till Scandinavian Raceway.

STCC återvänder till Anderstorp 4-5 september. Foto: STCC  [1/3]

Mikaela Åhlin-Kottulinsky drömmer om att bli första kvinna att vinna mästerskapet. Foto: PWR Racing  [2/3]

Mattias Andersson, MA:GP och Alexander Murdzevski Schedvin, Geely Group Motorsport. Foto: MA:GP  [3/3]

STCC TCR Scandinavia släpper en justerad kalender för 2021-säsongen. I september gör STCC comeback på den klassiska Formel 1-banan Anderstorp och Mantorp Park står sedan värd för årets näst sista tävling i början av oktober.

– Det här blev den bästa lösningen för samtliga inblandade parter med tanke på den pågående pandemin och med det här upplägget har vi ett intensivt program från juni till oktober, säger Micke Bern, vd för STCC.

Premiären senareläggs till den 4–5 juni på Ljungbyhed Park, samtidigt som säsongsfinalen flyttas till Ring Knutstorp den 8–9 oktober.

– Vi är glada över att åter stå värd för STCC-finalen, en av de största motorsport-händelserna i Skandinavien, säger Magnus Öhrström, vd för Ring Knutstorp.

– Flytten görs för att skapa bästa möjliga förutsättningar till en publik avslutning med en minst lika spännande finaltävling som vi hade här 2020.

STCC TCR Scandinavia kör totalt sex tävlingshelger 2021, en ökning med två jämfört med säsongen 2020.

TCR-reglementet växer sig allt större över hela världen. Förra året deltog 14 bilar i STCC TCR Scandinavia och rapporterna hittills i år pekar mot ett växande startfält. Två av förarna som står på startlinjen är Michaela Åhlin-Kottulinsky, som har förlängt kontraktet med PWR Racing Team i två år till.

– För de projekt som PWR Racing driver och är högst inblandade i, så ser jag på vårt samarbete med spänning! En övergång till en eldriven och mer hållbar motorsport är något jag brinner för precis som PWR, likaså att få fler kvinnor till motorsporten – inte bara som utövare utan på andra positioner också. Tillsammans med PWR har jag uppnått drömmen att som första kvinna vinna ett race i STCC, nu ser jag fram emot att jobba med dem mot min nästa dröm, att som första kvinna vinna mästerskapet, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Tillsammans med Robert Dahlgren, försvarar Åhlin-Kottulinsky Cupra Dealer Teams färger. Men Anderstorpsbesökarna kan även få stifta bekantskap med STCC-veteranen Mattias Andersson, som gör sin 21:a säsong i mästerskapet. Som första europé kommer han att tävla i en Lynk & Co 03 TCR: samma bil som Cyan Racing tog VM-guldet i standardvagnsracing med förra året.

– Jag är oerhört laddad för att starta ett nytt kapitel i STCC med en mycket speciell bil. Jag har sett framgångarna de skördat i WTCR och TCR China med bilen, något som gjorde vårt beslut mycket enkelt. Det ska bli spännande att se vad vi kan uppnå för resultat med bilen i Sverige, säger Mattias Andersson.

– Vi är glada över att kunna välkomna Mattias Andersson till vår växande kundförar-familj. Det finns ingen förare med mer erfarenhet av STCC än Mattias och vi kommer följa hans framfart noggrant, säger Alexander Murdzevski Schedvin, chef för Geely Group Motorsport.

Klasserna som tävlar med STCC under 2021 utökas där motorcykel-klassen Pro Superbike gör comeback och ansluter V8 Thunder Cars, Radical Cup Scandinavia, Formula Nordic och Legends.

Preliminär STCC-kalender 2021
4–5 juni – Ljungbyhed
18–19 juni – Skellefteå
21–22 augusti – Gelleråsen
4–5 september – Anderstorp
2–3 oktober – Mantorp Park
8–9 oktober – Knutstorp

Källa: Pressmeddelande från STCC, Team MA:GP och PWR Racing

Fotnot: STCC står för engelska Scandinavian Touring Car Championship och är ett bilmästerskap

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *