Skytte

Nordiska guldmedaljer till Skillingaryd

Skytte Nordisk skyttetävling i Rena, Norge, har under helgen bärgat två guldmedaljer till Skillingaryds Jaktvårdsförening. CG vann guld på rådjur och Rikard tog hem medaljer i trap, älg och lagtävling

CG Gustavsson och Rikard Alm från Skillingaryds Jaktvårdsförening blev guldmedaljörer i Norskt mästerskap. Foto: Åmot Jakt och Fiskeförening  [1/3]

Rikard Alm har tävlat sedan 2013 och nu har guldmedaljen i trap och lagtävlingen samt silvermedalj på älg. Foto: Åmot Jakt och Fiskeförening  [2/3]

CG Gustavsson vann veteranklassen för rådjursskytte. Foto: Åmot Jakt och Fiskeförening  [3/3]

– Det blev det 99 poäng av 100 i grundomgången för min del och eftersom vi var två om 99 poäng så det blev särskjutning med två skott stående på 1 minut. Viljan var stark och lugnet var där, och det blev två 10-or. Min finländske medtävlare sköt 9 + 8. För det nionde skottet tog jag ner geväret fem gånger innan det kändes rätt, och det blev en tia. Men inför det tionde skottet hade jag dålig tidskontroll och kände tidspress, så jag nöjde mig med ett lite lågt skott och det höll inte fullt ut utan blev en hyggligt bra nia, säger CG Gustavsson, Skillingaryds Jaktvårdsförening.

– Det här gick över förväntan för min del. Guldmedaljen i trap (lerduva) avgjordes genom särskiljning då det var 8 personer som skjutit fullt på trappen, berättar klubbkamraten Rikard Alm.

– Särskiljningen går till så att man har tio sekunder på sig att från det skjutövningsledaren säger att det är dags att skjuta, gå upp på plattan, ladda vapnet och ropa fram lerduvan. Här kör man sudden death. Den som missar åker ut. Första runda träffade alla åtta skyttar. Andra rundan missade fem stycken lerduvan och då var vi bara tre kvar. Den första skytten bommade. Andra skytten han missade också. Då har jag ett guldläge och sätter jag den så vinner jag. Jag tog god tid på mig, gick upp på plattan och var lugn. Det blev en kalasträff och det blev ett bra jubel från landslagskamrater kan jag lova, säger Rikard med ett stort leende.

Guld blev det för Sverige i lagtävlingen. Där tävlar de åtta främsta från varje nation och de skjuter hela kombinationen. Rikard var en av de främsta i nationen och fick vara med i lagtävlingen som sköt sig till guldmedalj.

– Jag tränar sex dagar i veckan. Skjuter tre dagar och löpning samt styrketräning tre dagar. Jag började tävla som senior för fyra år sedan och det här blev min första medalj, säger Rikard som redan har siktat in sig på kommande helgs tävlingar. Då är det dags för SM i jaktskytte i Västerås, dit Simon Andersson från klubben också ansluter sig.

– Jag bor i Taberg men tävlar för Skillingaryds Jaktvårdsförening, där jag trivs riktigt bra, här får man trevligt bemötande, har träningskamrater och klubben har sina banor tillgängliga, avslutar Rikard, en av klubbens färskaste guldmedaljörer.

Taggar

Dela