Volleyboll

Bättre och bättre år för år är VBA:s melodi

Volleyboll Värnamo volley går in på sin fjärde raka elitseriesäsong och hittills har man ökat en placering för varje år. – Vi vill klättra ett steg till och ha slagläge på en bättre kvartsfinal än vad vi fått de senaste åren, säger tränaren Jessica Sandberg till Sporten.

Jessica Sandberg. Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen

Fem nya spelare från lägre divisioner har plockats in till Värnamotruppen inför säsongen. Dessa i kombination med en redan befintlig ung och utvecklingsbar trupp ska få Värnamo att klättra i tabellen. Under sina första tre säsonger i den högsta ligan har man i tur och ordning placerat sig: Nia, åtta och sjua.
– Man ska vara som bäst i slutspelet och det var vi förra året, vi spelade våra bästa matcher i slutspelet, men då mötte vi Hylte som förlorade tre set på hela säsongen och då räckte vi inte till ändå. Inget lag gjorde det. Det är därför vi behöver komma högre upp i grundserien i år för att undvika att få en sådan kvartsfinal, berättar Jessica Sandberg.

Något svagare serie

De åtta främsta lagen i elitserien går till slutspel och där väljer ettan och tvåan bland sjuan och åttan. En del i att man vill komma högre upp i år är att få ett något behändigare motstånd i kvartsfinalen.
– Kommer vi till semifinal har vi gjort det bra.

Jessica Sandberg berättar att hon upplever att serien är något svagare i år.
– Topplag som Hylte/Halmstad som vann allt förra året är bra, men absolut inte lika bra som förra året. Örebro likadant, också bra, men inte lika bra som förra året.

Det kanske talar för en lite jämnare serie?
– Jag tror det och jag tror det kommer komma lite skrällar här och där också.

Många som utvecklats på kort tid

Efter en knackig start på försäsongen säger tränaren att det blivit bättre och bättre och många har tagit kliv framåt sedan man kom tillsammans för någon månad sedan.
– Vi har snurrat runt en hel del så att alla har fått visa vad de kan under försäsongen. Så är det med unga spelare, det går framåt så otroligt fort.

En del i att spelarna tar kliven framåt är ledarstaben, en stab som varit med några år nu och vet hur man ska göra för att utveckla truppen.
– Jag tycker vi har väldigt samma syn på hur vi vill spela vårat spel och det gäller att skynda långsamt. För man kan inte slänga på de här nya spelarna allt samtidigt, för då blir det kaos. Det går inte skälla på dem för att de gör lite enkla misstag i början, för de kommer från division 2. Så vi ger dem nog ganska mycket utrymme och förtroende. Det verkar funka.

Varnar för Ljungbyförvärvet

Jessica Sandberg berättar att nyckelspelarna blir liberos och passare.
– Julia Bogenroth och Sofia Flodqvist delat på liberorollen och Ella Sandberg och Sara Hjelm delar på rollen som passare.
– Det är ryggraden i allting och får vi upp bollen på nätkant så är vi bra för vi har bra anfallare och bra passare.

Hon varnar också för nyförvärvet från Ljungby, Alicia Johansson, som hon tror kan bli ett utropstecken.
– Hon har varit med i ungdomslandslag och sådär, men inte riktigt blommat ut i Ljungby. Hon har haft en fruktansvärt bra utveckling hos oss nu den här månaden också. Hon kommer bli ett utropstecken för många i år.

Liksom tidigare år använder man sig också av en mental tränare. Alexandra Melli Engvall som kom in under förra säsongen fortsätter.
– Hon fokuserar mycket på att ta eget ansvar, bry dig inte om vad någon annan gör. Hon pratar om rädslor och varför man inte presterar på topp när vi behöver. Våga vinna, det finns bara ett mål där ute och det är att vinna.

Värnamos seriepremiär är på lördag borta mot Engelholm.

Nyförvärven

Maja Jonsson – Bjärke
Maja Adinger – Värnamo B
Ester Larsson – Värnamo B
Amanda Samuelsson – Ljungby
Alicia Johansson – Ljungby

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *