Nyheter

25 000 i lokal hjälp från Lions

Nyheter Vid Lions månadsmöte hade klubben besök av Leif Niord Lions Club i Nossebro/Fåglum.

Hjälpen når fram  [1/6]

Svensk hjälp till syriska flykting i Turkiet  [2/6]

Flyktingbarn som får hjälp  [3/6]

Tälten kommer väl till pass  [4/6]

Leif Niord, till höger, gästade Lions i Skillingaryd-Vaggeryd  [5/6]

Lions på möte  [6/6]

Han arbetar för svenska Lions som, tillsammans med turkiska Lions, hjälper tusentals familjer i flyktingområdena i Istanbul och Adana.

Familjerna består mest av småbarn och kvinnor då många män är mördade och äldre barn jobbar svart inne i Istanbul. Leif berättade att i Syrien finns tre miljoner syriska flyktingar och att i Syrien flyr halva befolkningen för sina liv. Vid ett tillfälle har man vid utdelning hamnat mitt mellan turkiska armén och PKK i strid och fått fly. Hjälpen har framför allt omfattat basföda/baby-food, blöjor, hygienartiklar, handdukar, skolmaterial och inte minst leksaker. Från november 2015 har man nu dessutom lyckats i Istanbul lyckats sätta upp fyrat skolmoduler, öppna en förskola och låtit utföra några ögonoperationer.

Kommer hjälpen fram?

Leif berättade hur man utvecklat hjälpverksamheten från starten 2014. Ja, hjälpen kommer fram men det är inte självklart att hjälpen, utan medvetet och engagerat arbete, kommer fram.

Det viktigaste i utvecklingen är arbetet Lions (Sverige) till Lions (Turkiet). Dessutom kunskap i det inhemska Turkiska språket. Leifs fru är född i Turkiet, vilket man har haft mycket nytta av. Efter hand har man hittat informella konkreta ”dörröppnare” inom de geografiska områdena, som dels kan ange var hjälpen behövs som bäst och dels vet vägar in i byråkratin. Kläder köps exempelvis in billigt på plats. Det är inte framgångsrikt att skicka dem från Sverige.

Lions har nu skickat 25 000 kronor till projektet, som ett resultat bland annat från julmarknaderna i Skillingaryd och Vaggeryd, att vi betalar all vår administration med våra medlemsavgifter och det stöd vi fått från enskilda och företag inom kommunen.

Jörgen Bergström

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *