Nyheter

Fler hjärtstartare ska placeras ut

Fler hjärtstartare ska placeras ut

Nyheter Allt mer sällan vinner de så kallade medborgarförslagen gehör.

Men Robert Munkstierna från Hubbestad lyckades vinna gehör för sitt förslag. För mer än ett år sedan lämnade han in ett medborgarförslag till Vaggeryds kommun om att hjärtstartare borde placeras ut i de mindre tätorterna i kommunen.
Förslagsställaren tryckte på behovet av hjärtstartare i Hagafors, Bondstorp, Åker, Klevshult, Hagshult, Hubbestad, Svenarum och Hok.
Nästan ett år senare, i april i år, beslöt kultur- och fritidsnämnden att ett antal hjärtstartare ska finnas vid några av de lokaler där det finns kommunal verksamhet. Dessutom finns det möjlighet för föreningar att söka särskilt bidrag under förutsättning att en föreningen står som huvudman för utrustningen.
Problemet är att kommun inte är huvudman för sjukvården. Men det finns andra vägar att gå. Brandskyddsföreningen i Jönköpings län planerar att inom ramen för projektet
”SäkerBy” öka kunskapen och tryggheten i form av utbildning i brandskydd
och sjukvård samt placera en Hjärtstartare lättillgängligt i byar som ligger längst bort från räddningstjänsten. I Vaggeryds kommun är det fem byar som anses ligga så långt bort att de bör förses med bland annat hjärtstartare.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *