Nyheter

Levande landsbygd hos Martin

Nyheter Min barndomsdröm har gått i uppfyllelse säger Martin som är kommunens nya mjölkbonde

Nykomlingarna till Bratteborg  [1/22]

Bratteborgs Gård  [2/22]

Lugnet har lagt sig för de nyinflyttade  [3/22]

Mjölkmaskinerna  [4/22]

Martin i den nybyggda mjölkgropen  [5/22]

Innanför dörren tar man av sig skorna innan man byter om  [6/22]

Martin -full av energi och framtidsanda  [7/22]

Tavla om gården i fikarummet  [8/22]

Klart att toasitsen skulle platsa i ladugården  [9/22]

Gerd och Ryan diskuterar  [10/22]

Ryan och husdjurstekniker Gerd som var på besök under dagen  [11/22]

Martin är nöjd  [12/22]

Ljust, högt i tak i Bratteborg  [13/22]

Mjölktanken bor i två rum. Nybyggd vägg så slipper mjölkköraren kliva rakt in i mjölkrummet  [14/22]

Nyfikna  [15/22]

Några köttdjur finns kvar på gården  [16/22]

Nyblivna Bratteborgare  [17/22]

En av de nyfödda i Bratteborg  [18/22]

Kalvstallet  [19/22]

  [20/22]

På ovansidan av södra delarna av ladugården finns bland annat konferansrum  [21/22]

Kalvstallet är under uppbyggnad  [22/22]

Länge sedan det hände, men för några veckor sedan har kommunen beriktats med en nybliven mjölkproducent. Skillingaryd.nu åker till Bratteborgs Gård och träffar unge Martin Björn.
Martin, som är född och uppvuxen i Taglarp, har alltid varit intresserad av djur och har gått på Tenhults Naturbruksgymnasium.

Martin började jobba på Bratteborgs Gård för sju år sedan, då nya ladugården byggdes. Martin har varit driftledare för jordbruket och gården som haft ett hundratal dikor och köttdjur. För tre – fyra år sedan började han tänka i andra banor och ville gärna arrendera gården. Efter några år fick han klartecken från bolaget. Samtidigt ville Arla rekrytera ekologiska mjölkbönder och Martin blev antagen till projektet. Trots att det har skjutits upp några gånger så är äntligen mjölkproduktionen igång på gården.

I den ljusa ladugårdsbyggnaden har ett litet hus byggts och i det huset finns en nyinstallerad mjölkgrop med plats för 24 kor åt gången. Mjölkrum har byggts till och om. Kalvstallet, strax utanför, byggs om. Där är största fokuset idag att få detta klart så fort som möjligt, då det inte finns så mycket plats inne i huvudbyggnaden för nyfödda kalvar. Tio kalvar har redan fötts på gården.

– 10 januari mjölkade vi första kon här i Bratteborg. I nuläget har vi 60 st mjölkkor, vi inväntar ytterligare ett 60-tal som ska kalva här i närtid, men vi har plats för 200 stycken mjölkkor, säger Martin.

Vid frågan hur mycket mjölk som ska produceras i Bratteborg funderar Martin en stund, hämtar en pärm på kontoret och bläddrar fram rätt papper, 900–1100 ton ska vi producera, säger Martin.

Det tar sin tid att bygga upp och köpa in besättningar.  Till dags dato har de köpt in kossor som kommer från Västergötland, Höglandet och Jönköping.

– Inte varit lätt att hitta de rätta damerna, säger Martin och nämner en oförglömlig inköpsresa till Östergötland innan jul som innebar lång dag, många besök men bara åtta kossor med sig hem. Då tar det tid att fylla ladugården, säger Martin med ett leende. Martin nämner också att i samband med att mjölkpriset gick upp här i höstas så gick priset upp cirka tusen kronor per ko. Men att han satsat i rätt tid är han helt övertygad om.

– Det här är en barndomsdröm som har gått i uppfyllelse. Jag är mycket nöjd, ler Martin och tar en mun av kaffet. Martin har skrivit arrendekontrakt på två gånger fem år till att börja med och redan ser han framtiden i gården och inflikar att om tio år finns det möjlighet att utöka och dubbla produktionen.
– I veckan ska ansökan vara inne om att bli KRAV-godkända. Men det tar ett halvår i karenstid innan vi säljer KRAV-mjölk, påpekar Martin.
Det är arealen som begränsar mig. Och när vi utökar behöver vi två växningsår för att få åkern ekologiskt godkänd, säger Martin.

– Vi kommer använda oss av fullfoder här i Bratteborg och djuren är indelade i grupper. Olika grupper kommer att få fullfoder för att ge 30 respektive 40 kilo mjölk om dagen. Vi ger dem en blandning av grovfoder och kraftfoder som vår foderrådgivare tagit fram. Vi testar och se vad det ger oss, säger Martin.

När Skillingaryd.nu är på besök kommer är husdjursteknikern Gerd Stark på besök. Hon kommer från Huskvarna och det är dags för henne att se över några brunstiga kor. Men innan dess behöver hon kontaktuppgifter till killarna, så att hon kan registrera besöket.

– Det händer inte varje dag att jag får åka ut till nya bönder. Fantastiskt roligt att det är killar som vågar starta igång ny verksamhet, säger Gerd glatt.

På gården jobbar och bor också Ryan Bahlmann och han är också nöjd och glad över sitt jobb på gården ihop med Martin.

– Martin är en bra arbetsledare och vi kompletterar varandra mycket bra. Jag ska vara avelsansvarig då jag har bra koll på olika korsningar som gynnar vår verksamhet, säger Ryan medans han följer med Gerd ut till kossorna.

– Jag och Ryan delar upp sysslorna på bästa sätt. Kör Ryan morgonmjölkningen vid klockan 05, så tar jag eftermiddagspasset som är vid klockan 16, säger Martin som tycker det är mest rättvist att dela upp jobbet så att ingen av dem alltid får kvällspasset och så vidare.

– Det bästa med att vara bonde är givetvis friheten. Nu har jag det totala ansvaret och det är roligt. Att få förvalta gård och natur är fantastiskt, påpekar Martin.

Skillingaryd.nu vänder hemåt och är förundrad över vilken energi killarna i Bratteborg har. På gården finns inga problem, bara möjligheter. Och vilken lycka det måste vara att få jobba med sin barndomsdröm.

Sara Mejving

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *