Nyheter

Lyckade kungsörnshäckningar i länet

Lyckade kungsörnshäckningar i länet

Nyheter Inte en, utan två, lyckade kungsörnshäckningar har dokumenterats i Jönköpings län i år.

Kungsörnen är vår näst största rovfågel. Vingspannet är cirka två meter och en flygande kungsörn är en imponerande syn. Historiskt sett har kungsörnen varit utsatt för både jakt och förföljelse i Sverige men är idag skyddad och nu uppskattas att antalet häckande par uppgår till omkring 500.
– Den ena häckningen är i Jönköpings kommun, och det tror jag aldrig det har rapporterats om förr, säger Linda Andersson,rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Var den andra häckningen skett är oklart.

Att kungsörnen trots allt är en populär fågel framgår bland annat av Sveriges ornitologiska förenings omröstning om en inofficiell nationalfågel. Vilken fågel som vinner tävlingen, och den prestigefyllda titeln, avslöjas först till helgen men kungsörnen är en av slutkandidaterna.

Antalet konstaterade häckningar av kungsörn går upp och ner mellan åren. Variationerna beror på att inte alla par går till häckning ett enskilt år och att inte alla häckningar lyckas producera ungar. Ett kungsörnspar lyckas i genomsnitt bara föda upp en unge vartannat år. Därför är det uppseendeväckande att man i år har hittat två lyckade häckningar i länet, en i Jönköpings kommun och en i Gislaveds kommun.

– Det har skett en svag ökning av kungsörn i södra delarna av Sverige, säger Linda Andersson.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *