Nyheter

Räkna med debatt i fullmäktige om avfallet

Räkna med debatt i fullmäktige om avfallet

Nyheter Det finns fortfarande kvar skilda synsätt kring hanteringen av hushållsavfallet mellan de politiska partierna inför det stundade beslutet om att bilda samarbetsförbund om avfallshanteringen.

Efter att ha gått skilda vägar sedan 2015 har de politiska partierna visserligen enats om att bilda ett kommunalförbund med Gnosjö, Gislaved och Värnamo för avfallshanteringen. Men det tycks finnas skilda synsätt om målen, bland annat den fastighetsnära insamlingen av hushållsavfallet. Den stred (S) för redan 2012 och det gjorde man vid januarimötet med kommunstyrelsen inför bildandet av kommunalförbundet.
Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M):
– (S) lyfte fram krav på en tydligare skrivning av den fastighetsnära insamlingen. Det har jag rent principiellt inget emot. Men så här en minut i tolv inför bildande av kommunförbundet är jag mån om att manifestera enighet. Därefter har vi  fram till 2019 på oss att bestämma detaljerna i arbetet.
Han pekade också på att  Sverigedemokraterna och vänstern måste få tid att bilda sig en uppfattning i frågan.
Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S):
– De andra kommunerna i kommunalförbundet skriver att de vill införa fastighetsnära insamling när deras nuvarande upphandlingar har gått ut, det skriver Värnamo, det skriver Gislaved och det skriver Gnosjö. Vi vill också ha en sådan skrivning för Vaggeryds kommun, i stil med Värnamos skrivning om att införa fastighetsnära insamling 2021.
Det avgörande är enligt Williamsson att sätta ett mål:
– Vi vill vara väldigt tydliga med att utveckla högre kvalitet i verksamheten och då måste vi också skriva att så är tanken. Annars kan man undra vad vi ska samarbeta om.
Voteringen slutade 9–4 i Gert Jonssons favör. Men räkna med intensiv debatt i kommunfullmäktige om drygt en vecka.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *