Nyheter

(S) föreslår flytt av anläggning för återvinning

(S) föreslår flytt av anläggning för återvinning

Nyheter I en motion till kommunfullmäktige föreslår Socialdemokraterna att den eldhärjade återvinningsanläggningen i Vaggeryd flyttas till annan plats.

(S) i Vaggeryds kommun skriver i motionen som är undertecknad av Kenth Williamsson och Kenneth Åberg att branden den 15 september ”aktualiserar frågeställningen om vad som är lämplig lokalisering av en verksamhet som är miljöfarlig och dessutom transportintensiv. I likhet med tyngre och miljöpåverkande verksamhet måste lokalisering ske till en plats där konsekvenserna för den omgivande miljön blir så liten som möjligt”.

(S)-politikerna föreslår att ”Vaggeryds kommun meddelar Smålands Miljö AB att kommunen vill se en annan plats för företagets verksamhet än den nuvarande och att i samarbete med företaget, Länsstyrelsen och Räddningstjänsten finna en ny logistiskt lämplig plats på betryggande avstånd från tätort.”

Man konstaterar att ”miljöfarlig rök och sot spreds över ett stort område och orsakade betydande olägenheter för många boende och skolverksamheten i Vaggeryds tätort. Många kände stark oro för att branden skulle sprida sig och för de miljökonsekvenser som kunde uppstå på luft, mark, vattendrag och grundvatten liksom på djurs och människors hälsa… Vi vet ännu inte och kanske aldrig någonsin får veta hur stora miljöeffekter branden orsakade”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *