Nyheter

Vägen som ingen ville ha?

Nyheter Vem är det som ska ha hand om driften på nya vägen Almesäng - Klevshult?

Erik Jönsson jobbar på Lantmäteriet och har ingen lätt uppgift att lösa  [1/3]

Nya vägen mellan Almesäng och Klevshult  [2/3]

Nya vägen mellan Almesäng och Klevshult  [3/3]

Allting är inte så självklart som man tror. År 2013 inkom ansökan i ärendet att upphäva överfartsservitut Almesäng till Klevshult. Inga enskilda vägar ska korsa järnvägen. Nu tre år senare är vägen klar, inga enskilda vägar korsar järnvägen och säker överfart har gjorts i och med nya bron, men vem är det som ska ta över underhåll och driften på vägen?

Så sent som i november, när vägen varit klar i några månader, kallar lantmäteriet berörda om att ompröva den så kallade gemensamhetsanläggningen som inrättades i och med beslutet.

I närområdet finns redan två vägföreningar, men på första förättningen som hölls i kommunhuset i slutet av november visade det sig att ingen av dessa var intresserade av att utvidga sina redan befintliga vägnät.

Eftersom ingen av föreningarna var välvilligt inställda på att överta vägen beslöt förättare Erik Jönsson att lägga fram förslag som presenterades på inkallade sammanträdet i måndags.

Nya förslaget är att bilda en helt ny vägförening från Almesäng och Klevshult. Erik Jönsson presenterade ett utkast för andelstal till de permanentboende, fritidshus, kommunen, skogsbolag och skogsägare om att dela upp den nya vägsträckningen.

– Komplicerad förättning då det är två vägföreningar som ansluter sig till nya vägen som inte vill ta sig an den nybildade vägen, konstaterar Erik Jönsson på Lantmäteriet.

– Vid nästa möte i januari knyter vi ihop säcken och bildar en ny förening på den nya vägsträckningen och kommer således även, om jag får bestämma, bilda en styrelse, avslutar Erik Jönsson.

Tills förättningen är helt klar åtar sig Trafikverket att ta hand om driften, i dessa tider är snökäppar som ska upp och snöplogning om så behövs. Entreprenören som byggt vägen har fått ett 20-tal påpekanden vid slutbesiktningen med Trafikverket. Dessa påpekanden ska åtgärdas innan slutet av januari då förhoppningsvis den nybildade vägföreningen tar över underhållet.

Sara Mejving

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *