Avlidna

Marianne Andersson till minne

Avlidna

Vid Östbos årsmöte 2009 avtackades Marianne Andersosn av ordförande Sven-Olov Carlsson

En av Skillingaryds största kulturprofiler har lämnat oss, Marianne Andersson som var inne på sitt 98:e år.

Som journalist med bevakning av det mesta inom kulturella aktiviteter var det nästan alltid givet att man skulle möta systrarna Inger och Marianne Andersson. De var ett såväl i hemmet som i kulturlivet. Det fanns nog knappast ett enda evenemang kring konst och annan kultur som de missade fram till dessa att hälsan började svikta för Marianne.

Givetvis engagerade de sig i Östbo Historiska Sällskap där de gick med i arkivgruppen och visade stort intresse i många år. Eftersom jag själv var med i gruppen lärde jag känna dem ännu bättre.

Sista kontakten med Östbo hade Marianne för övrigt i slutet av augusti då jag fick nöjet att träffa systrarna i Mariannes bostad i Sörgården, bara ett stenkast från villan på Parkgatan där lillasyster Inger bor kvar.

Werner Ahlgren och Marianne Andersosn, båda aktiva i Östbo och numera bort båda två. Arkivbild från 2006.

Denna gången handlade det om konst och systrarna lånade gärna ut några av pappan Roberts konstverk till Östbos öppna hus kring lokala konstnärer. Som alltid var de glada över ett besök och inte minst när temat var kultur. Även om Marianne hade tappat lite av sin styrka kunde hon berätta mycket om pappans konstnärskap.

På eftermiddagen efter utställningen den 8 september blev det resa upp till Sörgården för att lämna tillbaka de tre lånade konstverken och Marianne var som alltid glad över ett besök. Inger hade för övrigt gästat utställningen i NBV-lokalen denna dag.

De var inte Inger Andersson eller Marianne Andersson. Det var snarare Inger och Marianne. De var ett, levde tillsammans mest hela tiden från åren på Storgatan i Vaggeryd som unga till de dryga 80 åren i Skillingaryd.

När man har svårt att hålla reda på namn lärde mig Inger tidigt: Det är jag som är kort som har det korta namnet, Marianne som är lång har det långa namnet.

Tack för allt du gav oss under många år och jag tror att alla instämmer i det – inte minst av dem du var skolfröken.

Per Bunnstad för Östbo Historiska Sällskap

3 reaktioner på Marianne Andersson till minne

Vila i frid min första å varmaste lärarinna..du var en ängel redan då…sen fick vi mötas i vuxenvärlden och franskalektioner det va så härligt att få berätta allt gott du gjorde för oss elever..

Vila i frid fina Marianne!
Du var en länk i vår släktkedja.
Min farmor Selma var din mamma Kerstins syster, och jag minns med värm alla de besök som Inger och du gjorde hos oss i Skåne. Ni var och är högt älskade av oss.
För släkten i Åhus-kärr
Birgitta Olsson och Elisabeth Forsstedt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *