Minnesord

Irene Cergell

Minnesord

Vår vänliga granne i Stockholm Irene Cergell har avlidit, 95 år gammal. Närmast anhöriga är döttrarna Agneta och Christina med familjer, barnbarn och barnbarnsbarn.

Irene föddes 1925 och växte upp centralt i dåtidens Vaggeryd, i vaktmästarbostaden i en lägenhet ovanför biografen i Föreningshuset/Centrum.

Hon var dotter till det legendariska vaktmästarparet Edvard och Ester (född Nestor) Alse. Pappa Edvard var vaktmästare och ordförande i Byggnadsföreningen Framåt/Folkets hus och under decennier var han biografmaskinist medan Ester höll ordning på biljettkö och biografsalong och såg till att ingen minderårig smet in på de barnförbjudna föreställningarna.

Men när jag intervjuade Irene för en artikel i Byarums hembygdsförenings årsskrift 2014 så berättade hon att det hände att hon och syskonen från vaktmästarbostaden på övervåningen kunde kika in och se en del av det spännande som klassats som barnförbjudet.

Irene talade gärna om Vaggeryd och hon berättade om besöken hos morföräldrarna och morbror Oskar Nestor på Götarps gård nere vid vattenfallet i Götafors. Hon gick i Östra skolan och sen i Ellen Nybergs privata samskola, dit elever från hela landet kom och en del bodde i internat. Redan 1944 flyttade hon till storstaden Stockholm och var med bland människomassorna på Kungsgatan i maj 1945 när freden efter andra världskriget firades.

Irene arbetade bland annat på lönekontoret hos Svenska Esso och Kammarkontoret i Stockholms stadshus. Hon träffade sin man Mirek Cergell, de gifte sig 1951 i Byarums kyrka och bildade familj i Stockholm. De sista åren försvårades av sjukdom och hon flyttade till ett omsorgsboende.

Men vi minns Irene som en glad och positiv människa, en god granne som hjälpte till med att vattna blommor och ha koll på grannlägenheten när man var borta och gärna småpratade om åren i Vaggeryd.

Rolf Fredriksson, granne i Stockholm

2 reaktioner på Irene Cergell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *