Minnesord

Lasse Ryman

Minnesord

Lasse Ryman när han hade skänkt skridskor, fotbollsskor med mera till Skivaryd.

En stor Skillingarydsprofil gick ur tiden i torsdags den 4 april 2024, Lars-Olof Ryman, allmänt kallad Lasse.

Lasse var född den 29 november 1936 och första gången jag fick höra talas om honom var 1962 när jag hade flyttat till Skillingaryd och började följa ishockeymatcherna med Skillingaryds IS och även en del i fotboll.

Lasse var en av de duktiga spelarna ur den ”gamla generationen”, de som var med i ishockeyns barndom i Skillingaryd. Han var lite för ung för att komma med i första seriesäsongen 1949 men efter något år var han en av dem som lät tala om sig i idrotten.

Man kan säga att det alltid funnits ”Ryman” i föreningen. Generationen före Lasse spelade fotboll och Lasses höll på med både fotboll och ishockey. Mest kända i släkten blev ”Bröderna Ryman”, alltså Åke och Jonny som nådde högsta ishockeyserien med Tingsryd samt Stig som blev en erkänt bra fotbollsspelare.

Lasse slutade med ishockey lagom till dess att SIS 1964 tog steget upp i division 2 som då var landets näst högsta serie. Lasse blev i stället ledare och särskilt minns jag 1967 då han som lagledare och min bror Hans som också var ledare, reste med hela A-laget till ishockey-VM i Wien i Österrike.

Lasse var en man som gärna bjöd på sig själv. Han tyckte om att vara i centrum och han hade engagemang även utanför SIS. I många år var han en av ledarna för Götaströms Fordonshistoriska Klubb där man minns honom som speaker vid mopedrally och andra evenemang. Det skötte han med den äran.

Han hade givetvis ett yrkesliv bakom sig och i många år drev han Rymans Markiser och Persienner på Fabriksgatan. Rörelsen sålde han senare till familjen Norgren som driver företaget vidare i namnet Solskydd.

Lasse var en person som alltid var rättfram: Han höll inte inne med sina åsikter utan tyckte om att debattera. Det var också kul att se honom och Berith på sin tandemcykel. Motion var en ledstjärna för honom och för att inte tala om Berith som får sägas vara Skillingaryds mesta gymnast alla tider.

När vi i Skivaryd 2021 flyttade till nya lokaler i grannkvarteret till Berith och Lasse Ryman blev kontakterna djupare. Lasse var en trogen gäst vid olika evenemang och han hade alltid minnen att föra fram.

I höstas hade vi flera gånger Lasse i vår lokal för  specialintervjuer om framför allt bilder från förr där han hjälpte till att identifiera fotbollsspelare, ishockeyspelare med flera.

Lasse skänkte också en rad saker till Skivaryd som exempelvis idrottsutrustning och klubbställ. Han lämnade också en del verktyg och annat. Det var så mycket att vi inte kunde ta emot allt. Det här var innan det konstaterades att han hade en svår sjukdom.

Samma dag som Lasse gick bort hade vi en avtalad tid där Lasse skulle lämna över en del tavlor med motiv från Skillingaryd men just det mötet blev inte av då han somnade in lugnt och stilla på natten.

Vi är i stor tacksamhet till Lasse och jag tror att vi vid flera besök fick honom att förstå det värdefulla i detta och framför allt att vi tänkte på honom under de sista månaderna med sin sjukdom. Även om vi visste att dagarna var räknade kändes det svårt att tänka på att Berith skulle mista sin man och sönerna sin pappa.

Lasse, våra tankar går till dig och inte minst till dina nära och kära. Vi delar saknaden och samtidigt är vi många som minns dig med glädje.

Per Bunnstad

Dela


1 reaktion på Lasse Ryman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *