Aktuellt

Fyndet: Hittade död pytonorm – i svampskogen

Aktuellt Ska du ut och jaga svamp? Håll utkik, för du vet aldrig vad du hittar!

Obs! Bilden är en genrebild. Bild: Pxfuel

I helgen skulle familjen Lago skulle plocka svamp på semestern i Gränna. I stället gjorde de ett läskigt fynd i skogen, i form av en 1,5 meter lång död pytonorm.

– Vi var och hälsade på min mamma i Gränna och skulle plocka lite svamp. Sara, min fru, gick framför oss, berättar Karin Lago i en intervju med Aftonbladet.

Sara stannade till när hon såg något i gräset bredvid grusvägen.

– Så säger hon: Det är en orm!

Familjen såg snabbt att det varken var en snok eller huggorm utan något betydligt större. Med lite efterforskning kom de fram till att det förmodligen var en död pytonorm de stötte på.

– Vi skrattade mest och var lite i chock. Först visste vi faktiskt inte om den levde. Min mamma petade lite på den med sin gångstav och då insåg vi att den var stendöd, säger Karin.

Hur tror ni den har hamnat där?

– Vi har ingen aning! Någon måste ha slängt den där, eller så har den rymt. Men det var ingen bebyggelse i närheten. Om den har rymt så har den slingrat sig väldigt långt. Det är en väldigt konstig plats att slänga en död orm på. Och det är ju hemskt om någon har ormar de inte vill ha som de sen dumpar på vägen, säger Karin Lago i intervjun med Aftonbladet.

Jonas Wahlström: ”Vanlig husdjursorm”

Ormen som familjen hittade är en kungspyton, berättar Jonas Wahlström på Skansen i intervjun med Aftonbladet.

– Det är en ganska vanligt förekommande husdjursorm. Den blir drygt en meter lång och det är ungefär vad man klarar av att ha hemma.

Enligt Jonas Wahlström är kungspyton ganska långsamma och rymmer inte. Därför är det sannolikt att någon slängt ut den i naturen för att bli av med den.

Wahlström tror att den var död redan när den dumpades i skogen.

– Hypotetiskt så kan den ha dött ute i naturen. Men i den här temperaturen så borde de kunna leva hela sommaren i Sverige och de behöver inte äta särskilt ofta. Och den här var inte mager.

Förbjudet att dumpa ormen

Det här är inte den första kungspyton som hittats i den svenska naturen, berättar Jonas Wahlström.

– Vi har fått in två stycken under sommaren.

Men att dumpa husdjursormen i naturen, oavsett om den dött eller om man tröttnat på den, är absolut inget han rekommenderar.

– Det är förbjudet. Du får inte släppa ut främmande arter i svenska naturen. Då ska den destrueras. Har man ingen tomt att begrava den på ska man gå till en veterinärklinik och mot avgift lösa in den där.

Han tycker att den som vill skaffa en kungspyton som husdjur ska tänka till – noga.

– Jag vet alltför många som har köpt en liten pyton på 50 centimeter och inte haft en tanke på att den ska växa eller leva i 50 år. Man får fundera på om barnbarnen verkligen kommer vilja ärva den.

Vad ska man göra om man hittar en död pytonorm i naturen?

– Egentligen ska man ringa polisen eller markägaren som får ta hand om den, men de bryr sig väl inte. Och då tar första räv hand om den.

Fakta: kungspyton

– Kungspyton är den minsta arten av pytonormar. Den kan bli cirka 110 till 150 centimeter lång, till skillnad från nätpyton, den längsta av alla ormar som kan bli cirka 10 meter lång.

– Arten lever vilt i centrala och västra Afrika där de lever på marken och under jord på savannen.

– De är kvällsaktiva och för att kunna jaga i mörkret har de värmegropar på båda sidor av nosen för att känna av infraröd strålning från sina bytesdjur.

– De är inte giftiga utan dödar sitt byte genom att krama och kväva det. De tar mestadels små däggdjur och fåglar som de sedan sväljer hela tack vare att de har lösa käkhalvor som gör att de kan vidga sitt gap.

Källa: Parken Zoo

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *