Aktuellt

Länsbo misstänkt i insiderhärva kring ICA

Aktuellt Tretton personer har frihetsberövats gällande den misstänkta insiderhärvan kring Ica, uppger Dagens industri. En av de misstänkta ska ha hemadress i Jönköpings län.

Enligt Dagens Industri ska en razzia gjorts tidigare i veckan mot Icahandlarnas förbunds huvudkontor i Solna. Flera personer i förbundet misstänks för grovt insiderbrott i samband med att förbundet tillsammans med AMF köpte ut ICA från Stockholmsbörsen.

Domstolshandlingar ska visa att de misstänkta insiderbrotten pågick under hösten 2021, från början av september till dagen innan budet på Ica offentliggjordes.

Personernas identitet är belagd med sekretess men domstolshandlingar visar att de är hemmahörande på olika platser i Sverige, en av dem har hemadress i Jönköpings län.

Misstänks ha handlat med akterna innan budet blev känt

Vissa ska ha handlat vid enstaka tillfällen, andra har ägnat sig åt misstänkt handel under hela hösten, enligt Dagens industri.

Ekobrottsmyndigheten har tidigare i veckan meddelat att förutom en razzia mot Icahandlarnas förbund har man även gjort tillslag mot en rad privatpersoner.

Förbundets vd sade i en intervju med TT under gårdagen att han inte fått några indikationer på att det ska ha förekommit läckor. Däremot är det enligt kammaråklagaren uppenbart att det läckts information från något håll

ICA-handlarnas Förbund kommenterar Ekobrottsmyndighetens utredning

ICA-handlarnas Förbund fick den 22 mars 2022 information om att Ekobrottsmyndigheten inlett en utredning kopplat till den rekommenderade offentliga uppköpserbjudandet i ICA Gruppen och välkomnar denna.

Det har nu kommit till vår kännedom att misstankar i utredningen omfattar ett antal privatpersoner, varav några är ICA-handlare. En av dem är ledamot i ICA-handlarnas Förbundsstyrelse.

Vi ser mycket allvarligt på situationen. Vi kommer fortsätta följa den juridiska processen  och bistå myndigheterna på de sätt de önskar. Den aktuella ledamoten deltar tills vidare inte i styrelsens arbete, säger Göran Blomberg, vd ICA-handlarnas Förbund.

Källa: svt.se – Jönköping

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *