Aktuellt

Rekordförsäljning för julmust – här dricks det mest i Sverige

Aktuellt Apotekarnes slår alla tiders rekord. Under 2023 säljs mer Apotekarnes Julmust än någonsin i Sverige och varje svensk dricker i år tre liter i snitt, visar nya siffror. Bäst i klassen är väster- och norrbottningarna som dricker 3,74 liter per person.

Under 2023 säljs mer Apotekarnes Julmust än någonsin i Sverige och varje svensk dricker i år tre liter i snitt, visar nya siffror. Pressbild: Carlsberg Sverige

Julen står för dörren, men redan nu går det att slå fast att Apotekarens Julmust är mer populär än någonsin. Under 2023 väntas nära 32 miljoner liter att säljas i Sverige enligt Carlsberg Sveriges prognos – en historiskt hög siffra. Det motsvarar mer än tre liter per person i Sverige i snitt.

Stordragaren i tillväxten är Apotekarnes sockerfria varianter: Apotekarnes Julmust sockerfri och Julmust Apelsin sockerfri. Apelsin-varianten lanserades under 2023 och har nu bidragit till att nära varannan liter (41 procent) som säljs av Apotekarnes Julmust i dag är någon av de sockerfria varianterna.

– Apotekarnes Julmust är en självklarhet för många av oss under julen. Vi är glada och stolta att förse svenskarna med julkänsla och värna om såväl tradition som innovation genom vår julmust. Lanseringen av Apotekarnes Julmust Apelsin har breddat basen ytterligare och bidrar till att ännu fler nu hittar julmusten som sin favoritdryck, säger Johan Kikas, marknadschef för Vatten och Läsk på Carlsberg Sverige.

Här dricks det mest julmust i Sverige
Det är många som tar till Apotekarens Julmust när det vankas jul. Bäst i klassen är boende i Västerbottens och Norrbottens län, som under 2023 kommer att handla nära 2 miljoner liter. Det motsvarar 3,74 liter per person.

Näst bäst är boende i länen Värmland, Örebro och Dalarna. Där dricks det i år mer än tre miljoner liter julmust, vilket motsvarar 3,46 liter per person och år.

Minst Apotekarens julmust handlas under 2023 av boende i Stockholm. Totalt säljs nära sex miljoner liter i huvudstaden, vilket motsvarar 2,37 liter per person. Detta är 1,4 liter – alltså en hel flaska av Apotekarnes julmust – mindre än konsumenterna i Västerbotten och Norrbotten.

Hela listan! Här är svenskarna som dricker mest (och minst) julmust i Sverige under 2023:

  1. Norra Norrland (Västerbottens+Norrbottens län): 3,74 liter per person
  2. Västra Svealand (Värmlands+Örebro+Dalarnas län): 3,46 liter per person
  3. Västra Götaland (Hallands+Västra Götalands län): 3,32 liter per person
  4. Östra Götaland (Östergötlands+Jönköpings+Kronobergs+Kalmar+Gotlands län): 3,17 liter per person
  5. Södra Götaland (Blekinge+Skåne län): 3,10 liter per person
  6. Sydöstra Svealand (Södermanlands+Västmanlands län): 3,02 liter per person
  7. Uppsala län: 2,84 liter per person
  8. Södra Norrland (Gävleborgs+Västernorrlands+Jämtlands län): 2,81 liter per person
  9. Stockholms län: 2,37 liter per person
Taggar

Dela


2 reaktioner på Rekordförsäljning för julmust – här dricks det mest i Sverige

Det har funnits tidigare något som hette bara Must övrig tid när det inte fanns jul- eller påskmust.

Tyvärr tog Apotekarnes bort den då den inte sålde tillräckligt bra 😭

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *