Blåljus

95-åring utsatt för bedrägeri

Blåljus I fredags inträffade ett bedrägeri i Jönköping. Den drabbade är en kvinna i 95-årsåldern.

Kvinnan blev uppringd av en man som sa att kvinnan hade blivit utsatt för ett inbrott och att det skulle komma en polis till kvinnan för att hjälpa henne.

En falsk polis kom hem till kvinnan. När den falska polisen lämnade bostaden saknade kvinnan smycken och sitt bankkort.

En polispatrull åkte till platsen för förhör och brottsplatsundersökning. Händelsen rubriceras som bedrägeri och föregivande av allmän ställning, det finns ingen misstänkt. Polisens presstjänst har inget uppskattat värde på de stulna sakerna.

Polisens uppmaning

Polisen uppmuntrar alla som får den här typen av påringningar att ta legitimation av poliserna så att man kan säkerställa att de är poliser. 

Om du får ett samtal eller om någon ringer på din dörr, som uppger att personen är polis kan du alltid motringa och kontrollera identiteten på 114 14.

Är det personal från någon annan myndighet eller företag ringer du deras växel. Be dem kontrollringa personens mobiltelefon för att bekräfta att det är rätt person som besöker dig.

Skydda dig mot falska telefonsamtal:

* Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

* Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

* Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

* Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Text av

Presstalesperson Dennis Johansson Strömberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *