Debatt

Sverige behöver fler företagande kvinnor

Debatt Knappt en tredjedel av de nya företagen i Sverige 2020 startades av kvinnor. En procent av allt riskkapital går till kvinnor. Det är ett rejält underbetyg för Sverige, skriver Centerkvinnorna.

Drygt 26 procent av landets företagare är kvinnor, vilket är siffror som placerar oss i bottenligan bland EU-länderna, där andelen kvinnliga företagare är i snitt 33 procent. Det är uppenbart att kvinnor är i minoritet bland företagare i flera länder, men att Sverige nästan är sämst i klassen är ett rejält underbetyg. Under 2021 var andelen bolag i Sverige med en kvinna på VD-posten 3 %. I Jönköpings län var samma siffra 9 %. Sverige ligger efter övriga Europa och Jönköpings län placerar sig i botten i Sverige när det gäller kvinnor i ledande position och kvinnor som driver eget.
Ett jämställt företagande är i grunden en frihetsfråga. Kvinnor och män ska ha lika förutsättningar att försörja sig och att driva sina idéer. Samtidigt bildas fyra av fem jobb i företag. Utan de små företagen kommer både landsbygd och stadskärnor att bli fattigare, och människors valmöjligheter färre.

Den sektor där kvinnors företagande dominerar är vård och omsorg samt utbildning. Det är också i dessa sektorer som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill begränsa möjligheterna till bra verksamhet och att kunna försörja sig som företagare. Samtidigt ser S och V inga problem i att företag som vanligtvis ägs av män gör stora vinster – på skattepengar – genom att bygga sjukhus, skolor och vägar. Det är skillnad på kvinnor och mäns vinstuttag, enligt S och V.

Centerkvinnorna anser att tjänster inom välfärdssektorn som utförs på ett högkvalitativt sätt är bra tjänster. Om en privat aktör kan genomföra en tjänst, som att ge vård eller utbildning, för samma peng som en offentlig ska den inte stoppas. Att företagarna som driver små assistansbolag eller byaskolor blir mångmiljonärer är en farlig villfarelse och för Centerkvinnorna är vinstförbud en styggelse.

Centerkvinnorna vill att statliga riskkapital och fler företagsstöd, både nationella och regionala, fördelas mer jämställt. Därtill vill vi inrätta nätverk för kvinnor som vill starta eller som redan driver företag, där företagare kan stötta och finna utbyten av varandra. Vi vill också att socialförsäkringar för företagare stärks med en mer generös bedömning av sjukpenninggrundad inkomst och en mer flexibel föräldraförsäkring.

Med jämställda stöd, ökad medvetenhet och en bättre trygghet, kan Sverige klättra ur bottenligan till toppen, med ett jämställt företagande.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna
Beata Allen, kommunstyrelsens ordförande Aneby
Annelie Hägg, kommunstyrelsen ordförande Eksjö
Johanna Lind, Centerkvinnorna Jönköpings län

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *