Debatt

Ukrainas sak är vår

Debatt "Sverige behöver rusta upp och förstärka sin militära förmåga, men vi måste även ansluta oss till Nato en gång för alla". Det budskapet ger moderata länsföreträdare i en debattartikel.

Den fria världen måste så upp för Ukraina i denna ödesdigra timme. Ryssland har under diktatorn Vladimir Putin haft en totalitär utveckling som nu resulterat i ett storkrig på den europeiska kontinenten. Sverige och världen måste reagera kraftfullt. Putin och hans hejdukar måste ställas inför krigsrätt, för så länge Putins maktambitioner inte stoppas, kommer det vara svårt att se en varaktig fred i Europa. Målet för Putin är trots allt att utplåna den ukrainska nationen och införliva den i en ny Sovjetunion.

Detta oprovocerade och folkrättsvidriga krig mot Ukraina saknar motstycke i modern tid, vi får blicka bakåt ända till andra världskriget för att hitta en motsvarighet.

Det är bra att Sverige visar sin välvilja, tillsammans med en mängd andra länder.

Beslutet i riksdagen om att förse Ukraina med 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd, 5 000 pansarskott och ett mycket välbehövt bidrag på en halv miljard kronor som kan användas för köp av vapen, materiell, sjukvårdsutrustning och förnödenheter är mycket bra. Om det dock inte räcker, förutsätter vi att Sverige fortsätter sitt stöd med krigsmateriel. För om inte Rysslands framfart stoppas av den ukrainska armén, var kommer det då att stoppa?

De ekonomiska sanktionerna kan förhoppningsvis, så snabbt som möjligt göra den ryska krigsmaskinen bankrutt. Sanktionerna kommer också att påverka vanligt folk i Ryssland och sätta press på Putin och hans regim. Vi ser redan hur modiga medborgare går ut och demonstrerar mot kriget i de större ryska städerna, demonstrationer som hänsynslöst slås ner av den ryska staten. Sammantaget kan detta kanske leda till ett slut på detta fruktansvärda övergrepp mot en europeisk demokrati.

Det som händer i Ukraina i dag påminner oss också om att ensam inte alltid är stark. Sverige behöver rusta upp och förstärka sin militära förmåga, men vi måste även ansluta oss till Nato en gång för alla. Vi moderater kommer fortsätta slåss för frihet och demokrati samt ett starkt och upprustad svenskt försvar med medlemskap i Nato.

Anna Gerebo

Ordförande Moderatkvinnor i Jönköpings län

 

Lars Carlborg

Ordförande Moderata seniorer i Jönköpings län

 

Sam Kharazmi

Ordförande Moderata ungdomsförbundet i Jönköpings län

 

Tobias Pettersson

Ordförande Öppna moderater i Jönköpings län

Taggar

Dela


1 reaktion på Ukrainas sak är vår

Slåss man för demokrati, frihet och självständighet kan man ju vare sig vara medlem i EU eller i USA:s krigsallians NATO

Göran ”på Tvebäcken” Halvhjort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *