Debatt

Uppmanar till pensionsuppror

Debatt Kari Parman, stridbar Socialdemokrat från Gnosjö är en återkommande insändarskribent. I dag presenterar vi en insändare där Parman tycker till om pensionen. Har du en åsikt du vill dela med dig av? Skicka en insändare till redaktionen@vmo.nu så kan vi publicera den här

” Dags för ett pensionsuppror

Ett samhälle som inte ta hand om sina gamla som lagt grunden och bidragit till att bygga upp välfärden är ett samhälle i sönderfall.
Det är många som känner sig kallade när bensinskatt diskuteras men är inte det där med bensinpriset en struntfråga för de flesta av oss.

Det finns ju många betydligt viktigare frågor som berör oss alla. Ta till exempel pensionssystemet. Det är definitivt något fel med pensionssystemet. Oberoende om man varit arbetslös, studerat, arbetat, varit sjuk eller varit hemma med barn så borde vi i, ett av världens rikaste länder, Sverige kunna betala anständiga pensioner till landets invånare.

Genomsnittligt körs det 1200 – 1300 mil per bil och år i Sverige. Låt oss säga 1300 mil. Om vi utgår ifrån att bilen drar 0.7 per mil och att bensinskatten höjs 1 krona per liter. Då skulle kostnadsökningen i genomsnitt bli enligt följande. 1300*1*0,7/12 = 76 kronor per bil och månad i genomsnitt.

Hur mycket bil vi kör kan vi påverka i en stor utsträckning själva men de flesta av oss blir pensionärer förr eller senare. De som är födda på 1950-talet beräknas få drygt 66 procent av sin slutlön i pension. Samma grupp födda på 1980-talet kan istället förvänta sig att få 55 procent om de går i pension vid 65 års ålder. Fast många med tunga och monotona yrken går i pension mycket tidigare och får då en ännu lägre pension.

Bensinupproret 1.0 och 2.0 i all ära men vore det inte bättre med anständiga pensioner så att även pensionärerna har råd att köpa bensin. Dags för ett pensionsuppror nu.”

Kari Parman (S)
Gnosjö

Dela


2 reaktioner på Uppmanar till pensionsuppror

Det är tråkigt att Kari inte förstår att bensinpriset redan låg på en för hög nivå så varje höjning är en ”spik” för den som har låg inkomst. Kom att tänka på det berömda Monty pyton-avsnittet där riddaren blir av med olika kroppsdelar och inte förstår helheten.
Men Kari jag håller med om att pensionärerna har blivit vår tids slagpåse och dom verkar inte förstå det själva. För annars skulle Sossarna inte få så många röster.

Vem ligger bakom detta dåliga Pension system? Eller Riksdagsmännens-kvinnors höga löneökningar långt över skattebetalarnas löneökningar,sänk deras ökningar till 1% vart 4-fjärde år då skulle det kunna jämföras med vi vanliga medborgare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *