Ekonomi

Kvinnor försiktigare än män i pensionssparandet

Ekonomi Kvinnor tar generellt lägre risk än män i sitt långsiktiga pensionssparande, särskilt i åldrarna 30-55 år där fler kvinnor sparar bland annat i räntefonder*. – Det är väldigt viktigt att se till att fler kvinnor intresserar sig för placeringar och förstår hur beslut idag påverkar hur pensionen blir imorgon. Man kan exempelvis fundera över om man ska ha hela sitt pensionskapital sovande i räntefonder eller blanda upp med andra placeringar, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Hur man placerar sina pensionspengar kan bidra till att förstärka de skillnader som vi redan vet finns mellan vad en kvinna respektive man får i pension den dag det är dags att sluta arbeta. Kvinnor lever i snitt tre år längre än män men har mindre pengar att leva på, eftersom kvinnor i genomsnitt får 6 000 kronor lägre slutgiltig pension per månad än män.

– Jag tycker ändå att jag ser ett starkt sug efter att lära sig mer om privatekonomi, framför allt bland yngre kvinnor. Men att stora grupper av pensionssparare, framförallt kvinnor, tenderar att placera sin tjänstepension, premiepension eller privat pensionssparande i sparalternativ med låg risk kan påverka så att pensionen riskerar att bli lägre än den hade kunnat bli, säger Trifa Chireh.

Pensionsekonomens tips för pensionssparandet

  1. Tid är pengar

Generellt gäller att man kan ta högre risk när placeringshorisonten är lång, vilket skapar möjligheter till avkastning och en bra tillväxt för pensionen. Därför bör den som är ung ta högre risk. När man blir äldre och närmar sig pensionen bör man sänka risken något.

  1. Utan risk växer inte pengarna

Risk låter som något som du bör undvika men i sparsammanhang krävs det att vi ger ordet en vidare innebörd. Att placera hela pensionssparandet i en räntefond innebär att man kan gå miste om flera procent i avkastning varje år.

  1. Se regelbundet över dina fondval

Att se över dina fondval åtminstone några gånger per år är en bra början. Kanske i samband med deklarationen och senare under hösten. Gör dina val så att du är bekväm med risknivån för sparandet och var beredd på att fonder med högre risk kan såväl öka kraftigt i värde som att gå ned.

Räkneexempel: Så stor skillnad blir det

För en pensionssparare som sparar 2000 kr/mån under 25 års tid kan 5 procent i avkastning i en aktiefond i stället för en procent i en räntefond innebära 495 000 kronor eller nästan 1 700 kronor i månaden mer i pensionskapital efter skatt och avgifter.

Risk innebär att en placering både kan öka och minska i värde. Ett visst mått av risk är en förutsättning för att ge möjlighet till högre avkastning på lång sikt.

Källa: Pressmeddelande från Länsförsäkringar

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *