Ekonomi

Så håller du koll på ekonomin under semesterresan

Ekonomi För att ha en riktigt avslappnad semester ur privatekonomiskt perspektiv kan det vara bra att fundera på några saker när, eller helst innan, semestern börjar. Det är nämligen lätt hänt att utgifterna drar iväg när semestersinnet tar överhanden. Ju mer du planerar och tänker efter innan och under semestern, desto mindre är risken att du kommer hem med en ekonomisk semesterbaksmälla. Här är några tips för en ekonomiskt sund semester från vår privatekonom Emma Persson.

Sommaren är en härlig tid på året men ofta även förknippad med lite större utgifter än normalt. Särskilt i år när en svag krona gör en eventuell utlandssemester dyrare. Det finns dock saker man kan göra för att hålla semesterkostnaderna nere.

– Det gäller att planera lite i förväg och helst göra en budget för semestern. Behåll bara semesterbudgeten på ditt transaktionskonto så blir det åtminstone en påminnelse om att du överskridit den när du måste föra över mer från sparkontot, tipsar Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Mycket kan också göras innan man reser iväg. Det kan handla om allt från att lägga in räkningar som man inte har på autogiro för betalning och att se över sin reseförsäkring. Glöm inte att involvera eventuella barn så att de lär sig lite semesterekonomi.

– Under semestern finns många tillfällen att praktisera lite grundläggande privatekonomi som valutaväxling, hur man gör en budget och att det finns begränsat med pengar till nöjen. Med äldre barn kan du gärna ha en diskussion om vad de själva ska betala för under semestern och vad ni föräldrar ska stå för. Men om de får en semesterbudget att själva ansvara för, fall inte för frestelsen att fylla på om den tar slut, säger Emma Persson.

Ta inga dyra lån för att ha råd med semestern

Din semester ska vara avkopplande och härlig och inte skapa panik i höst när den ska betalas tillbaka. Lån skall helst tas för saker som har ett bestående värde och inte för semesterresor. Det är lätt att spendera för mycket om man slipper tänka på kostnaden här och nu. Men räkningen kommer – och ofta med skyhög ränta om du inte kan betala allt på en gång.

Bestäm din budget innan du åker i väg

Gör en reskassa och håll dig till den så blir det inte lika jobbigt efter semestern.

Betala räkningarna i förväg

Lägg in dina räkningar för betalning så slipper du oroa dig för att de inte ska bli betalda i tid.

Glöm inte försäkringen

Kolla noga upp hur reseförsäkringen gäller om du tänker åka utomlands så att du vet vad som gäller om du blir sjuk innan eller under semestern. Om du reser utomlands till ett land som UD inte avråder från att resa till och blir akut sjuk, betalar oftast hemförsäkringen nödvändiga och skäliga kostnader för vård och hemresa.

Hyr ut bostaden hemma medan ni är borta

Sverige lockar turister från nästan hela världen. Om du hyr ut din bostad får du ha hyresinkomster upp till 40 000 kronor utan att betala skatt.

Källa: Pressmeddelande från Länsförsäkringar

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *