Ekonomi

Så påverkas hushållen av Riksbankens höjning

Ekonomi Riksbankens 0,25-procentiga höjning i dag bidrar till att hushållen nu tvingas ta höjd för kraftigt ökade kostnader under hösten. För en genomsnittlig tvåbarnsfamilj i villa innebär den senaste höjningen att månadskostnaden för räntan har ökat med drygt 4 700 kronor sedan mars 2022. Men de regionala skillnaderna är stora.

Riksbankens 0,25-procentiga höjning i dag bidrar till att hushållen nu tvingas ta höjd för kraftigt ökade kostnader under hösten. Bild: Pixabay

För snitthushållet i Stockholm är motsvarande siffra 9 200 kronor för en månad. Mest har boendekostnaderna ökat i Stockholm och minst i Västernorrland.

I beräkningarna har Länsförsäkringar tittat på en familj med två vuxna och två barn som bor i en villa eller en bostadsrätt med en belåningsgrad på 70 procent som har rörlig ränta.

Det vi ser till hösten är att det framför är räntekostnader som kommer att påverka hushållen, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar:

– Medan prisökningarna på mat och el gått ned något under den senaste tiden har räntan fortsatt att stiga och påverka boendekostnaderna. Och mycket pekar på att snitträntan (listräntan minus rabatt) ska upp mot 5 procent till årsskiftet 2023–2024.

Stefan Westerberg ser risken för att många familjer nu kanske tvingas ta av sina besparingar för att klara de högre boendekostnaderna:

–  För de familjer som redan har en tajt budget och höga rörliga lån kommer den här räntehöjningen att kännas i plånboken och då är det nära till hands att man börjar nagga av sparkontot eller slutar månadsspara.

– Det som påverkar räntekostnaderna är givetvis storleken på bolånet samt om man har rörligt lån. Men det går att få ner kostnaderna genom att vara prismedveten och förhandla räntan med olika banker. Det kan innebära tusenlappar i lägre kostnader, avslutar Stefan Westerberg.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *