Ekonomi

Trots privatekonomisk oro – svenskarna pensionssparar mer

Ekonomi Högre matpriser, energipriser som drar iväg och räntekostnader som ökar. Trots detta fortsätter svenskarna att spara. Faktum är att det nu är fler som börjat spara mer till sin pension än som minskat sitt sparande. Fler än var fjärde svensk svarar dessutom att de planerar att lägga det kommande elstödet, som betalas ut under den här veckan, på sitt sparande. Det visar en färsk undersökning från pensionsbolaget Skandia, genomförd av Novus.   

När Skandia tidigare i vintras bad Novus fråga svenskarna om den privatekonomiska situationen var det fler än var tredje svensk som svarade att oro för privatekonomin då påverkade deras hälsa. (Hälften av svenskarna mer stressade över sin ekonomiska situation).

I den nya undersökningen blir det tydligt att oro över privatekonomin inte medfört minskat sparande – i alla fall inte pensionssparande. Faktum är att bland de som sparar till sin pension är det fler som börjat spara mer till sin pension (10 procent) än som minskat sitt sparande (8 procent).

Det kommande elstödet läggs på räkningar och sparande

I morgon ska elstödet nå de första hushållen i Sverige. I undersökningen råder det delade meningar kring vad svenskarna avser att använda pengarna från elstödet till. Tre av tio svenskar kommer använda stödet till att betala räkningar men nästan lika många, 28 procent, kommer att använda elstödet till någon form av sparande.

– Inflationstrycket innebär generellt ett större behov av sparande, både som kortsiktig buffert och långsiktigt pensionssparande. Att hålla i sitt sparande även genom tuffa tider är en av flera viktiga nycklar för att själv kunna förbättra sin framtida pension. Därför är det glädjande undersökningen också visar att hushållen fortsatt prioriterar det långsiktiga sparandet, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Undersökningen visar dessutom att enbart 6 procent av de tillfrågade planerar att använda pengarna från elstödet till utgifter kopplade till nöje, restaurangbesök, renovering samt den kommande sommarsemestern.

Så sparar du till din pension i inflationstider – tänk på det här:  

1) Se över dina tjänstepensionsval – hur förvaltas dina pengar och hur aktiv vill du vara?

2) Se över risknivån på ditt pensionssparande – för de flesta är det lämpligt med en hög andel aktier/aktiefonder

3) Tid är en sparares bästa vän. Det är med andra ord bättre att spara litegrann än inget alls och att öka det långsiktiga månadssparandet när marginalerna finns.

Källa: Pressmeddelande från Skandia

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *