Insändare

En budget för industri och välfärd

Insändare I dagarna klubbar riksdagen regeringens budget för 2018. Den innehåller satsningar som är helt avgörande för IF Metalls medlemmar. Vi behöver en S-ledd regering som förstår att industrin och välfärden hänger ihop. Läs mer.

Trots att tjänstesektorn växer är industrin fortfarande väldigt betydelsefull för Sveriges export och ekonomi. En miljon människor jobbar på något sätt i industrin. Industrin drar in pengar som betalar välfärden.

Samtidigt gör välfärden att industrin fungerar. Välfärden tar hand om våra barn och gamla så att vi kan gå till jobbet om dagarna. Den utbildar oss så att vi leva upp till kompetenskraven i arbetslivet och vårdar oss när vi blivit sjuka, så att vi kan bli friska och börja arbeta igen. Tillsammans lägger välfärden och industrin grunden för Sverige.

Det känns bra att Sverige har en S-ledd regering som förstår det. Som satsar på både industri och välfärd. Budgeten för 2018 skapar framtidshopp och tar tag i verkliga problem som människor upplever i sin vardag.

Industrin får pengar till klimatomställning. Kompetensutvecklingen och utbildningssystemet stärks. Fackavgiften blir avdragsgill, precis som avgiften till arbetsgivarorganisationer redan är. Dessutom sänks den orättvisa pensionärsskatten och barnbidraget höjs.

Givetvis vill vi som fackförbund alltid att regeringen ska satsa ännu mer och gå ännu snabbare fram – vi vill till exempel ha ett nationellt system för lärande i arbetet. Men den här budgeten är en bra start.

Medan den S-ledda regeringen satsar på industrins framtid och hög kvalitet i välfärden, vill högern skära ned för att ha råd med skattesänkningar.

IF Metall går inte med på det.

Inför valåret 2018 ser vi svart på vitt, i partiernas budgetförslag, att nödvändiga satsningar på industri och välfärd bara blir verklighet med en S-ledd regering.

Fredrik Johansson
IF Metall Västbo-Östbo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *