Jönköping

Mordbrand mot polismans bostad

Jönköping Polisen larmades vid tvåtiden i natt med anledning av en brand i en bostad i Jönköping.

Någon eller några personer hade kastat stenar och andra föremål mot en polismans bostad med bland annat rökutveckling som följd.

Bostaden utrymdes och ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

Bostaden är belägen i ett flerfamiljshus och alla lägenheter fick utrymmas.

En förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts och polisens tekniker har varit på platsen.

En rad utredningsåtgärder pågår och under dagen kommer polis bland annat att arbeta med att knacka dörr i området och prata med målsägaren samt andra som bor i den aktuella fastigheten. Eventuell övervakningsfilm kommer att hämtas in.

– Vi har pratat med den utsatte polisen. Han och hans familj mår efter omständigheterna bra och vårt fokus ligger nu på att de ska få det stöd de behöver, säger Lennart Leijon, chef för polisområde Jönköping.

Ulrika Herbst. Arkivbild

 

Utredningen av händelsen är bara i ett inledande skede men det finns tecken på att det var den drabbade polisens yrkesroll som förövarna vände sig mot. Något som gör händelsen ännu allvarligare.

– Nu är vi fortfarande inte klara med utredningen men vi kan aldrig låta den här formen av våld mot en polisanställd bli normaliserat. Polisyrket är utsatt när du är i tjänst men om det visar sig att någon har tagit sin konflikt hem till den här polisens bostad och hans familj så är det att anse som exceptionellt allvarligt, säger Ulrika Herbst, chef för polisregion Öst.

Polisens tekniker kommer att genomföra en teknisk undersökning i bostaden. Bland annat ska det utredas om det förelåg någon spridningsrisk. Föremålet som kastades in skapade rökutveckling men enligt de första uppgifterna har det inte brunnit i bostaden.

– Jag blir både upprörd och arg när jag hör att en av våra anställda i region Öst utsatts för ett grovt brott i sin bostad. Mina tankar går först och främst till honom och hans familj. Men den utsatta polisen står inte ensam i detta. Är det riktat mot hans yrkesroll är det en attack mot hela Polismyndigheten och det kommer vi aldrig acceptera. Jag har kontakt med regionpolischefen i Öst för att försäkra mig om att de har de resurser som krävs för att vi ska gripa och lagföra de skyldiga, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Polisen är mycket intresserad av att komma i kontakt med personer som kan har gjort iakttagelser före och/eller vid tiden för händelsen. Den som har uppgifter att lämna är välkommen att ringa 114 14.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *