Nyheter

Avgiftsfri tandvård till 23

Nyheter Från den 1 januari 2019 blir tandvården avgiftsfri för alla upp till 23 års ålder. Regeringen har därför beslutat att justera åldersgränsen för det förhöjda allmänna statliga tandvårdsstödet.

– Det är få under 23 år som har fasta anställningar i dag, många pluggar och arbetar på osäkra kontrakt. Då ska inte ekonomin göra att unga väljer bort att ha koll på och ta hand om sina tänder, säger socialminister Annika Strandhäll.

– Målet med att steg för steg höja åldern då det är avgiftsfritt att gå till tandläkaren handlar om att säkerställa att våra unga fortsätter gå till tandläkaren också när de börjat arbeta och studera. Grunden för att ha bra tänder hela livet är regelbundna besök och koll på sina tänder, säger socialminister Annika Strandhäll.

Under mandatperioden har omfattningen av den avgiftsfria ungdomstandvården successivt utökats från 19 till 22 års ålder. Från den 1 januari höjs detta ytterligare.

Folktandvården ska från och med årsskiftet svara för regelbunden och fullständig tandvård för barn och unga till och med det år då de fyller 23 år. Regeringen har i dag beslutat att i samband med detta höja åldersgränsen för att kunna ta del av det förhöjda allmänna tandvårdsbidraget till 24 år, som en konsekvens av den höjda åldersgränsen.

Förordningsändringen träder i kraft den 1 januari 2019.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *