Nyheter

Barn: Lönsamt att dela lika på föräldraledigheten

Nyheter En typfamilj tjänar i dag 1 361 kronor mer i månaden på att mamma och pappa är hemma sex månader vardera med barnet under det första året, jämfört ett scenario där mamman tar tio och pappan två månader. Det är någonting föräldrar borde ta fasta på, men så är det inte.

I dag tas den absoluta merparten av de 480 föräldradagarna ut av mammorna.  -Jag tror att många par fattar beslutet utifrån att den som tjänar mest ska jobba mest, och eftersom det oftast är kvinnor som står för den lägre inkomsten, blir det hon som tar merparten av föräldradagarna, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Den som tar större delen av föräldraledigheten brukar även vara den som vabbar mer och arbetar mer deltid, vilket sedan påverkar löneutvecklingen och livsinkomsten negativt för den som är hemma mest, säger Stefan Westerberg och fortsätter:

– När ett par är 27 år skiljer det 52 000 kronor i årslön mellan dem, vilket betyder att kvinnor tjänar 4 300 kronor mindre i månadslön än männen. När de är 37 år har skillnaden ökat till 89 000 kronor per år, det vill säga 7 500 kronor i månaden, enligt beräkningar av Länsförsäkringar baserat på data från SCB.

Källa: Länsförsäkringar

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *