Nyheter

Debatt om biografernas framtid

Nyheter Företrädare för Centerpartiet är oroliga för att de mindre biograferna ska försvinna, efter momshöjningen till 25 procent. Läs deras debattartikel här.

Raymond Pettersson, (C)

När regeringen chockhöjde biomomsen från 6 till 25 procent varnade många för att det skulle slå ut små biografer på landsbygden. De fick tyvärr rätt. Nu har kulturminister Alice Bah Kuhnkes landsbygdsfientliga kulturpolitik skördat sitt första offer. Den 18 mars slår portarna igen till biografen i Gagnef. Den kraftiga momshöjningen blev nådastöten. Ingen mer bio för människorna i Gagnef.

Det lär heller inte bli den sista biografen som tvingas stänga. I värsta fall kommer vi bevittna hur salong efter salong släcker ned lamporna och drar ut sladden. På landsbygden står man nu inför en kulturskymning av sällan skådat slag. Larmen duggar tätt från biografägare som befarar att de står näst på tur. Biograferna i Robertsfors, Norsjö, Säffle, Höganäs, Vimmerby och Båstad är några exempel på verksamheter som ligger illa till.

I Jönköpings län finns fortfarande flera mindre biografer kvar. De flesta av dem har investerat i ny digital teknik och tål därför inte särskilt mycket mer utgifter. Att det finns en lokal biograf kvar har stor betydelse för en bygds attraktionskraft. Därför slår momshöjningen extra hårt mot dessa biografer, menar Raymond Pettersson, distriktsordförande och kulturpolitiker i regionen och riktar en kraftig uppmaning till kulturministern som själv har sina rötter i Horda att tänka om i kulturpolitiken.

Regeringens, och i synnerhet Miljöpartiets, storstadsfixering har hamnat i blixtbelysning i debatten om biomomsen. Man har infört gratis entré på de statliga muséerna i storstäderna, en kostnad som finansieras av höjningen av biomomsen. Resurser förflyttas från storstan till landsbygden.

Det är tydligt att man gör skillnad på kultur och kultur. Momsen är fortfarande 6 procent på exempelvis Kungliga Operan eller Dramaten, verksamheter i Sveriges folkrikaste region med många köpstarka kulturkonsumenter. Men vill du se den nya biofilmen om Björn Borg i Höganäs eller Kalix, då ligger momsen på 25 procent.

Det är inte upprörande att momsen är låg på opera eller teater i Stockholm. Inte alls. Ju billigare, desto fler som kan ta del av kulturen. Men varför ska biofilm på mindre orter beskattas mer än fyra gånger så mycket? Den frågan har inte Alice Bah Kuhnke svarat på, trots intensiva protester från biografägare och biobesökare runtom i landet.

Det är dags nu för kulturministern att täppa igen den kulturklyfta hon håller på att skapa mellan stad och landsbygd, innan ännu fler biografer tvingas bomma igen. Än så länge finns det tid att dra tillbaka momshöjningen.

Alice Bah Kuhnke – agera innan eftertexterna till den här sorgliga historien börjar rulla.

Per Lodenius (C), kulturpolitisk talesperson
Helena Lindahl (C), näringspolitisk talesperson
Peter Helander (C), regionalpolitisk talesperson
Raymond Pettersson, (C), kulturpolitiker i Jönköpings län

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *