Nyheter

E 10 införs den 1 augusti

Nyheter I samband med att reduktionsplikten höjs från 4,2 procent till sex procent den 1 augusti 2021 introduceras E 10 som ny bensinkvalitet på den svenska marknaden och blir därmed den nya standardbensinen.

Akivbild

E 10 som redan finns i 14 andra länder inom Europa bidrar till att minska koldioxidutsläppen och är ett viktigt steg i att nå Sveriges klimatmål. De allra flesta bensindrivna personbilar, även äldre, kan köras på E 10.

E 10 innehåller upp till tio procent etanol. Reduktionsplikten beslutas i Riksdagen och är ett styrmedel för drivmedelsbolagen att sänka koldioxidutsläppen från bensin och diesel och uppnå klimatmålen. Branschen står enad i omställningen till klimatneutral konkurrenskraft och arbetar med att uppnå de åtaganden som man gjort inom ramen för Färdplanen tillsammans med regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

– Det är positivt att E10 introduceras i Sverige från den 1 augusti. E 10 är ett av flera viktiga verktyg för att minska koldioxidutsläppen från transportsektorn. E10 blir en viktig faktor för att nå våra gemensamma klimatmål, säger Ebba Tamm, Drivkraft Sverige.

De allra flesta bensindrivna personbilar, även äldre, kan köras på E 10. Cirka 94 procent procent av alla bensindrivna bilar är godkända för körning på E 10 som blev ett lagkrav för bilar producerade från 1 januari 2011.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *