Nyheter

Jordbruksverket krigsplacerar alla tillsvidareanställda medarbetare

Nyheter Jordbruksverket arbetar för att Sverige ska ha en robust livsmedelsproduktion – såväl i fredstid som vid kris och krig. Som ett led i att säkerställa att myndigheten kan leva upp till det ansvaret, väljer Jordbruksverket nu att krigsplacera alla tillsvidareanställda medarbetare. Beslutet möjliggör att verksamheten kan fortsätta bedrivas även om regeringen sätter landet i så kallad höjd beredskap.

Tidigare har ett mindre antal medarbetare vid myndigheten varit krigsplacerade, men för att kunna ha beredskap för en längre tid väljer Jordbruksverket från och med nu att krigsplacera samtliga tillsvidareanställda. Beslutet har fattats av generaldirektören.

– Det är ett viktigt beslut, samtidigt som det egentligen inte innebär någon direkt förändring. Det betyder bara att vi ska fortsätta arbeta även under oroliga tider, säger generaldirektör Christina Nordin och fortsätter:

– Jordbruksverket har, tillsammans med andra myndigheter, ett viktigt uppdrag i att arbeta för att Sveriges befolkning ska kunna vara mätta och friska. I grund och botten handlar krigsplaceringen alltså om att säkerställa att vi har mat på bordet – oavsett hur omvärlden ser ut.

En beredskapsmyndighet

Jordbruksverket är en av 60 beredskapsmyndigheter i Sverige och har därmed en särskild betydelse för samhällets civila försvar. Som beredskapsmyndighet ska Jordbruksverket så långt som möjligt kunna fortsätta bedriva sin verksamhet om regeringen beslutar om höjd beredskap. Det kan regeringen göra om det exempelvis utbryter krig och konflikter i vårt närområde, eller om läget i övrigt i omvärlden bedöms påverka vårt land allvarligt.

Jordbruksverkets uppdrag inom det civila försvaret är att arbeta för att Sverige ska ha en fungerande livsmedelsproduktion och bedriva samhällsviktig verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård vid höjd beredskap.

Förebyggande åtgärd

– Krigsplaceringen är en förebyggande åtgärd för att säkerställa att vi klarar det uppdraget, det vill säga att vi har tillräckligt många medarbetare som kan arbeta med den verksamhet som är särskilt prioriterad vid höjd beredskap, säger Jan Cedervärn, överdirektör och ordförande i Jordbruksverkets krisorganisation.

Att vara krigsplacerad innebär att ha tjänsteplikt, det vill säga att medarbetare ska gå till sin arbetsplats och arbeta även vid höjd beredskap. Det kan innebära att medarbetare får andra arbetsuppgifter än dem de vanligtvis har.

Källa: Pressmeddelande från Jordbruksverket

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *