Nyheter

Kommunen minskar matsvinnet

Nyheter Vaggeryds kommun har antagit ett mål om att minska matsvinnet med 20% på förskolor, skolor och äldreboenden. Kommunen har beviljats drygt 240 000 kronor i bidrag från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet för att under 4,5 år kunna arbeta med att minska matsvinnet

I Sverige uppgår matsvinnet till ca 19 kg mat och 26 kg dryck per person och år. Sammanlagt blir detta enorma mängder fullt ätbar mat som av olika anledningar hamnar i sopkorgen. Att slänga mat kostar pengar och belastar jordens resurser.

– Det är väldigt roligt att vi fått bidrag till att arbeta med att minska matsvinnet, det ger oss en extra skjuts i arbetet! Det är en otroligt viktig fråga där det finns både pengar, miljö och resurser att spara, säger Lina Larsson, miljöstrateg på Vaggeryds kommun.

Projektet Minska matsvinnet kommer dels innebära att kostpersonal, förskolepersonal och omvårdnadspersonal tillsammans arbetar för att minska matsvinnet i alla led. Från inköp och planering, till tillagning och förvaring och slutligen vid servering och omhändertagande. En annan del i projektet är att arbeta utåtriktat med information till föräldrar, allmänhet och politiker kring hur vi alla kan minska vårt matsvinn både hemma och på våra arbetsplatser.

– Det här är en fråga som känns väldigt spännande att arbeta med men också så självklar. Kostpersonalen är väldigt engagerad i arbetet och det ska bli kul att se vilka resultat vi kan nå under kommande år, säger Therese Lundell, kostchef, barn- och utbildningsförvaltningen.

Fotnot; Pressmeddelande från Vaggeryds kommun

 

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *