Nyheter

Lägre månadspeng än rikssnitt

Nyheter Det här året visar vår undersökning på en kraftig ökning av det genomsnittliga månadssparandet till barnen som i år ligger på 575 kronor per barn, vilket är en ökning med nästan 30 procent från den senaste mätningen som gjordes 2015.

Det visar en undersökning som Länsförsäkringar genomfört med hjälp av Novus bland 2 500 föräldrar med barn under 18 år.

Men hur mycket man sparar varje månad skiljer sig åt. Genomsnittsfamiljen i landet med den högre inkomsten sparar 655 kronor i månaden medan familjen med den lägre inkomsten sparar 317 kronor per barn. I Jönköping sparar föräldrarna i genomsnitt 519 kronor per månad till sina barn.

Några hundralappar per månad kan väl inte göra så stor skillnad kan man tycka säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, men det har det;

– Med en genomsnittlig avkastning på fem procent skiljer det 119 810 kronor mellan vad de två barnen har i startkapital när de fyller 18 år. Ränta-på-ränta-effekten är mäktig och bidrar till att även mindre belopp kan bli stora över tid. Det bästa sättet att utnyttja den är att spara kontinuerligt och över en så lång tidsperiod som möjligt. Om vi räknar på månadspengen som barnen i Jönköping får så blir det 183 971 kronor efter 18 års sparande, vilket är 19 847 kronor mindre än snittet.

Det är oroväckande att klyftan är så tydlig. Barn till föräldrar med lägre inkomst riskerar att få en sämre start i livet än de barn som har ett startkapital att ta med sig när de tar steget in i vuxenvärlden, säger Emma Persson och fortsätter;

– Jag har stor respekt för att det finns hushåll som inte kan spara, eller som tycker att det känns svårt och riskabelt med sparande i fonder eller aktier. Om det känns svårt att komma igång så finns det fonder som automatiskt minskar andelen aktier, och därmed risken, när utbetalningsdagen närmar sig, så kallade generationsfonder. På det viset är det enda du behöver tänka på att se till att överföringen blir av, resten sköts automatiskt.

Och hur man sparar varierar kraftigt med föräldrarnas inkomst. På frågan ”sparar du till dina barn” svarar 77 procent av hushållen i Sverige med en gemensam inkomst på 55 000 kronor eller mer att de sparar regelbundet. Motsvarande siffra för familjer med en inkomst på 20 000 – 30 0000 kronor ligger på 44 procent. I genomsnitt sparar 73 procent av föräldrarna i Jönköping regelbundet.

Fotnot; Pressmeddelande från Länssförsäkringarna

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *