Nyheter

Länets företagare försiktigt optimistiska i ny undersökning

Nyheter Ekonomin är fortsatt nedkyld och företagen i Jönköpings län har stora utmaningar framöver. Prognoserna har dock vänt och länets företagare är mer positiva nu än tidigare kvartal. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringslivs Företagarpanel.

Svenskt Näringsliv undersöker löpande konjunkturen i Jönköpings län genom undersökningen Företagarpanelen.

Jämfört med kvartal fyra 2023 så är företagen mer optimistiska i sina prognoser av kommande 12 månader vad gäller produktion, antal anställda och investeringar.  

Inflationen har fallit och många hoppas på räntesänkningar redan nu till våren, det kan förklara företagens mer positiva utsikt. Vi ska samtidigt komma ihåg att optimismen kommer från mycket låga nivåer och att det skiljer sig markant mellan olika företag och branscher, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv Jönköpings län. 

Även om vi ser ett trendbrott för detta kvartal är det viktigt att ha med sig att förväntningarna kan vända, beroende på vad som händer i Sverige och världen.  

Konjunkturläget är fortsatt ansträngt och det finns fortfarande osäkerheter i ekonomin som gör att företagen kan bli mer pessimistiska igen. Vilken riktning räntan får och händelser som riskerar att påverka handeln är bara två sådana exempel, avslutar Anna Gillek. 

Pressmeddelande från Svenskt näringsliv

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *