Nyheter

Patient svimmade vid provtagning – händelsen lex Mariaanmäls

Nyheter En patient svimmade under provtagning och fallet orsakade hjärnblödning. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Anmälan gäller en patient som i samband med en provtagning svimmar och får en mindre hjärnblödning. Tre dagar senare får patienten huvudvärk och söker akut. Det visar sig då att patienten fått ytterligare en hjärnblödning och patienten transporteras till Universitetssjukhuset i Linköping för vård.

Någon operation behövdes inte och blödningen läkte ut av sig självt. Patienten led vid händelsen inte av någon känd sjukdom som kan ha orsakat svimningen.

Att patienter känner oro och svimningskänsla inför provtagning är inte ovanligt men att patienter faller och drabbas av skada är mycket ovanligt. Åtgärder har vidtagits för att förhindra att liknande händelse ska inträffa i framtiden. Bland annat kommer nya rutiner att upprättas för hur provtagningsmaterial förbereds.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *