Nyheter

Så kan länet påverkas av Natomedlemskap

Nyheter När personer i länet, som jobbar med krisberedskap, skydd mot olyckor och totalförsvar, nyligen samlades i Jönköping riktades bland annat ljuset mot hur ett svenskt Natomedlemskap kan påverka länet.

I ett pressmeddelande från länsstyrelsen skriver man att det inte i detalj går beskriva hur invånare och aktörer direkt kommer att påverkas av medlemskapet, men man exemplifierar våra grannländer som varit med i Nato länge.
– Titta på hur Norge och Danmark jobbar lokalt och regionalt. De delar gärna med sig. Det kommer att spara tid i längden, säger Johan Carlstedt, verksam vid Försvarshögskolan och Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet.
– Men medlemskapet kommer att skilja sig för olika delar av samhället. Bland annat kollektivt försvar, offentliga utgifter, förändrade hot/risker/sårbarheter, försvarsindustrin/näringslivet och kris/krigsberedskap.

Ett begrepp som figurerat i media med jämna mellanrum under året är värdlandsstöd. Det finns en promemoria på 234 sidor att fördjupa sig i vad värdlandsstöd innebär för Sverige totalt sett. Men Södra militärregionens Per Nilsson säger att militärt värdlandsstöd behöver förberedas i fredstid och länsstyrelsens Ronnie Nilsson ser ljust på vad det kommer att innebära för Jönköpings län.
– Det stora för vår del är kopplat till den höjda beredskapen. Att människor är beredda att komma hit för att stödja oss, med risk för egen säkerhet under en väpnad konflikt i egenskap av värdlandsstöd, är jättepositivt.

 

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *