Nyheter

Skriande kompetensbrist ger optimistiska sommarjobbare

Nyheter Sommaren 2018 kan bli sommarjobbarnas marknad i Jönköpings län.

Frida Boklund från Företagarna

Arbetssökare tror i hög utsträckning att det kommer vara lättare att hitta ett sommarjobb i år jämfört med förra året. Samtidigt säger företagare att det kommer att vara svårare att rekrytera säsongspersonal.

Det visar en färsk enkätundersökning från organisationen Företagarna och rekryteringsföretaget Student Consulting, där företagare och arbetssökare fått svara på frågor om förväntningarna på sommarens arbetsmarknad.

– Det framgår tydligt i rapporten att det i år är sommarjobbarnas marknad med en stenhård konkurrens företagare emellan för att hitta rätt kompetens. Många behöver hitta nya vägar och ta hjälp i sin rekrytering för att lösa kompetensförsörjningen, säger Tobias Lindfors, vd Student Consulting.

Ungdomar i Jönköpings län har också fått svara på vad de tycker är viktigast när de letar sommarjobb. På samma sätt har företagare fått frågan vad de tror är viktigast för dem som söker jobb. Det vanligaste svarsalternativet för båda grupperna är en bra lön. Däremot underskattar länets företagare ungdomars behov av bra kollegor och flexibla arbetstider.

– För att företagare ska kunna hitta rätt kompetens behöver de ha förståelse för vad ungdomar efterfrågar – samtidigt är det fortfarande attityden och viljan att lära sig hos de arbetssökande som i hög utsträckning är den avgörande faktorn för om en rekrytering blir av, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna Jönköpings län.

Undersökningen visar också att nästan hälften av dem som söker jobb ser Arbetsförmedlingen som en viktig rekryteringskanal. Men endast var femte företagare planerar att använda sig av Arbetsförmedlingen när de rekryterar.

– Om ungdomar vill ha ett sommarjobb är det troligtvis andra kanaler som kommer vara mer framgångsrika. Fyra av fem jobb skapas i små företag, men majoriteten av ungdomarna svarar att de kommer att söka jobba inom offentlig sektor eller hos större företag vilket gör det extra svårt för småföretagarna att hitta medarbetare med rätt kompetens. Där ser vi ett exempel på felmatchningen på arbetsmarknaden, avslutar Frida Boklund.

Undersökningen bygger på enkätsvar från 4 900 företagare och 4 400 arbetssökare och genomfördes via webbenkät under januari-februari 2018.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *