Okategoriserade

Viktigare än någonsin att vaccinera sig mot säsongsinfluensa

Okategoriserade Den 3 november 2020 startar årets vaccination mot influensa. Under november vaccineras riskgrupper, gravida, personer som är 65 år eller äldre samt vård-och omsorgspersonal. Från december kan övriga länsbor vaccinera sig. Länets vårdcentraler har förberett sig för att kunna ta emot alla på ett tryggt och säkert sätt.

– Den här vintern kommer det att finnas två liknande luftvägsinfektioner som kan vara allvarliga för riskgrupper: covid-19 och säsongsinfluensa. Därför är det viktigare än någonsin att vaccinera sig mot influensan i år, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Vaccinationen är gratis för riskgrupper

Till riskgrupperna för influensa räknas personer som är 65 år eller äldre, gravida efter vecka 16 samt personer med kronisk sjukdom, till exempel hjärt-lungsjukdom, lever- eller njursvikt, diabetes och nedsatt immunförsvar.

För den som tillhör en riskgrupp är vaccinationen kostnadsfri. För övriga kostar besöket 250 kronor i patientavgift plus 50 kronor i vaccinkostnad. Frikort gäller inte vid vaccination.

Bäst i landet på vaccinationer för 65 år och äldre

Förra säsongen (2019-2020) vaccinerades 63 procent av dem som till­hör åldersgruppen 65 år och uppåt i Jönköpings län mot influensa. Det är bäst i landet, och en topp­nivå som Region Jönköpings län legat på under flera år. Rikssnittet ligger på 53 procent.

– Vår bedömning är att intresset för vaccination kan bli ännu större i år, så därför har vi förberett oss genom att beställa fler doser än tidigare år, säger Malin Bengnér.

Vårdcentralerna har planerat för säkra vaccinationer

För länets vårdcentraler har pandemin inneburit en omfattande planering för att få till ett bra och säkert flöde för alla som vill vaccinera sig mot influensa. Så många som möjligt kommer i år att vaccineras i samband med andra vårdbesök, för att undvika fler enskilda besök på vårdcentralerna än nödvändigt.

Vaccinationerna sker på valfri vårdcentral, på äldreboenden och i andra lokaler runt om i länet. En del vårdcentraler har enbart drop-in, andra har tidsbokning på 1177.se, via appen Bra Liv nära eller via telefon till vårdcentralerna. (1177 Vårdguiden på telefon tar inte emot bokningar.)

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Taggar

Dela


3 reaktioner på Viktigare än någonsin att vaccinera sig mot säsongsinfluensa

”Är det bara jag som inte har en dator eller mobiltelefon?”

Denna fråga fick jag idag av en äldre dam när vi språkades vid om Coronan.
Hon visade mig senaste exemplaret av Bra Liv Nära samtidigt som hon med en darrande hand bläddrade fram till vaccinationslistan.

Där läste jag följande:
Här kan du vaccinera dig!
Under Vaggeryds Vårdcentral:
”Du hittar plats och bokar tid i appen Bra Liv nära”.
Man kan även välja:

1. Logga in på 1177.se och
2. Legitimera dig med E-legitimation
När man väl är inne på 1177:
3. välj din vårdcentral under Vårdval.
4. Tryck på boka tid
5. Välj influensavaccination under Välj typ av tid
6. Boka en ledig tid.

Den lilla damen stod med tidskriften ”Region Jönköpings Län” och med tårar i ögonen: ”Det smidigaste är väl att jag går hem och lägger mig att dö!”
Hon har inga anhöriga som kan hjälpa henne att skaffa och installera vare sig mobil eller dator.
Det skall heller inte behövas för så länge hon har sin hemtelefon ska hon banne mig kunna ta kontakt direkt med sin vårdcentral, beställa tid för vaccination eller annat vårdärende.

Så jag frågar mig också: ”Är det bara denna lilla damen som inte har dator och mobil?”

Det är kanske dags att inventera våra äldre som känner vanmakt, sorg och rädsla inför den nya digitala verkligheten när de uppmanas att:
ladda ner appar, skaffa Bank-ID, googla, mejla, beställa färdtjänst, ta emot SMS, köpa tågbiljett, betala hyran via bankdosa, lyssna på en mekanisk röst som uppmanar till tryck 1, tryck 9 …. tryck ….. tryck….. tryck…. tryck…

Uppfyller de inte det nya, moderna, digitala samhällets krav så kanske de kommer att få höra den mekaniska röstens domarröst:
”Avsluta med fyrkant!”

Jag kan inte heller boka tid. Har en dator som är väldigt gammal och det går inte skaffa bank-id på den. Min telefon har inte internet eller bildskärm. Vi ”grottmänniskor ” får väl avstå från vaccination

Naturligtvis går det bra att ringa och få hjälp att boka tid för vaccinering.

I möjligaste mån önskar vi bokning via BLN-appen. Bokning i appen kan också göras via ombud.
Gerd Rydh
Verksamhetschef
Vaggeryds vårdcentral

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *