Statistik

Få vinds- och källarinbrott i länet

Statistik Stölder i källare och på vindar ökar i Sverige. Men i Jönköpings län har anmälningarna minskat, visar försäkringsbolaget Ifs kartläggning av färska siffror från Brå.

I torsdags publicerade Brottsförebyggande rådet ny statistik över anmälda inbrott i bostäder och förråd. I dag kan försäkringsbolaget If presentera sin årliga analys av siffrorna.

Antalet anmälda vinds- och källarinbrott har de senaste åren sett ett tydligt uppsving, som accelererade under 2020. Under förra året gjordes 30 procent fler anmälningar än året innan.

– Ifs egen inbrottsstatistik visar också en ökning av källar- och vindsinbrott. Det kan bero på att många arbetar hemma och att tjuvarna därför söker sig till mer obevakade områden. Det återstår att se om trenden håller i sig när fler återgår till kontoren, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.

I Jönköpings län anmäldes 365 förrådsinbrott under år 2020. Det är fler än året innan (+14 procent).

Över längre tid däremot minskar antalet inbrott. Åren 2018–2020 anmäldes 28 procent färre förrådsinbrott per hushåll i Jönköpings län än åren 2013–2015. Länet går med andra ord emot trenden i riket. I till exempel Eksjö kommun har anmälningarna minskat betydligt (−56 procent).

Men det finns också exempel på kommuner i Jönköpings län där anmälningarna om vinds- och källarstölder ökat över tid. I till exempel Gislaved har anmälningarna gått upp med 102 procent de senaste fem åren.

– En oroväckande trend vi ser är att allt fler inbrott sker när folk är hemma. Inbrottstjuvarna drar sig inte längre för att ta sig in också när någon är i hemmet. Därför är det viktigt att alltid ha låst ytterdörr, säger Jenny Rudslätt.

Bland kommunerna i Jönköpings län anmäldes flest vinds- och källarstölder i Nässjö, sett till antalet hushåll (3,5 per 1 000 hushåll).

Förrådsinbrotten brukar, generellt, vara vanligast under de mörka höst- och vintermånaderna. I Polisregion Öst, som Jönköpings län tillhör, var november den månad då det anmäldes flest vinds- och källarinbrott under 2020 (235 stycken), jämfört med 128 i februari då antalet var lägst.

Medan förrådsstölderna alltså gått upp de senaste åren ligger bostadsstölderna på en historiskt låg nivå. År 2020 anmäldes 471 inbrottsstölder i villor och lägenheter i Jönköpings län. I riket som helhet är antalet inbrott lägre än på många decennier.

– Många inbrott begås vanligtvis av utländska ligor. Under sista kvartalet 2020 minskade antalet anmälda inbrott till If med uppemot 30 procent jämfört med 2019. Minskningen kan bero på att de internationella ligorna inte reser hit i lika hög utsträckning, säger Jenny Rudslätt.

Tips från If: Så stoppar du tjuven

  • Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha dörren låst även när du är hemma. Elektromekaniska låssystem har ofta fördelen att de kan låsas automatiskt efter in- eller utpassering. Flertalet kan även låsas från distans vilket förenklar möjligheten att säkra låsta dörrar.
  • Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
  • Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde. Prata med dina grannar och håll koll på området eller trappuppgången tillsammans.
  • Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset, även på baksidan. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
  • Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologerna vid Malmö Högskola.
  • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
  • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.
  • Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus. Samma sak gäller för stegar.
  • Förvara inget av högt värde i källare och vindsförråd. Se till att ha bra lås.

Källa: Pressmeddelande från If Skadeförsäkring

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *