Svenska kyrkan

Julens budskap når ut på många vägar

Svenska kyrkan I år blir det en annorlunda jul. Svenska kyrkan ställer om verksamheten utifrån de förutsättningar och restriktioner som gäller och genomför de gudstjänster, konserter och verksamheter som är möjliga. Samtidigt ökar vi antalet digitala sändningar. Svenska kyrkans digitala julkonserter har redan en halv miljon visningar och på Svenska kyrkans bönewebb, med möjlighet till digital ljuständning, har besöken ökat stort. Jourhavande präst håller öppet dygnet runt under jul- och nyårshelgerna.

Svenska kyrkans församlingar har under året ställt om på olika sätt och så även under kommande helger. Vissa församlingar väljer att hålla flera gudstjänster med max åtta deltagare för att ge fler möjlighet att ta del av julens budskap i en kyrka. Andra håller öppet för ljuständning och egen andakt. På många platser erbjuds också digitala gudstjänster. I kalendern på Svenska kyrkans webbplats går det att söka på sin hemort och se vad församlingen erbjuder.

Stort intresse för digitala julkonserter
Sedan första advent har också Svenska kyrkan sänt digitala julkonserter på sin webbplats och via sociala medier. De första elva konserterna har hittills haft drygt 495 000 videovisningar på Facebook. Till det kommer de visningar som skett direkt via Svenska kyrkans webbplats och via Youtube och Instagram. Satsningen pågår till och med den 4 januari med sammanlagt 18 konserter från Luleå i norr till Lund i söder. De konserter som har sänts ligger kvar på Svenska kyrkans webbplats och kan ses i efterhand.

Ljuständning och bönewebb
För den som vill tända ett ljus men inte kan ta sig till en kyrka finns möjligheten att tända ett digitalt ljus på Svenska kyrkans bönewebb och koppla det till en särskild kyrka tillsammans med en bön eller en hälsning. Samma möjlighet fanns under allhelgonahelgen, då bönewebben hade 114 000 besökare, jämfört med cirka 20 000 tidigare år.

– Vi såg ett stort behov under allhelgonahelgen att när det inte går besöka en kyrka som vanligt ändå kunna vara del av en gemenskap och tända ett ljus som knyter an till en viss plats. Den möjligheten finns också nu i jultid, säger Sofia Ekman, som arbetar med webbutveckling i Svenska kyrkan.

Spellistor
På Spotify finns spellistor med julmusik från Svenska kyrkan. Bland annat en lista med julpsalmer i versioner som spänner över allt från klassiskt och folkton till gospel och soul. Listan är sammanställd av kyrkomusikern David Åberg.

Utökade öppettider för Jourhavande präst
Jourhavande präst utökar också öppettiderna under jul- och nyårshelgerna.

Jourhavande präst nås dygnet runt via telefon 112:

Den 22 december kl 17:00 till den 27 december kl 06:00.
Den 30 december kl 17:00 till den 2 januari kl 06:00.

Via chatten:

Den 22 december kl 20:00 till den 26 december kl 24:00.
Den 30 december kl 20:00 till den 1 januari kl 24:00.

– Det blir en annorlunda jul i år. Och samtidigt är den sig lik, säger Cristina Grenholm, präst och kyrkosekreterare vid Svenska kyrkans nationella kansli i Uppsala. Den handlar om hur Gud blivit människa, att Gud delat våra villkor och kommer med ljus i vårt mörker, med värme i kylan, med budskap om hopp och fred.

Källa: Pressmeddelande från Svenska kyrkan

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *