Nyheter

1 720 ton kalk spreds

Nyheter Vid miljö- och byggnämndens senaste sammanträde gjordes en ekonomisk redovisning av kalkningen av sjöar och vattendrag som gjorts under förra året. Totala kostnaden blev 4 miljoner kronor…

Byte av kalkbehållare

Thomas Andersson, förvaltningschef på miljö- och bygg:
– Bidragsdelen från Länsstyrelsen är 85 procent och vi står för resterande, 15 procent, av kostanden. Vi kommer att fortsätta kalka, frågan om i vilken mängd. Totala kostnaden förra året var 4 miljoner kronor. Vi ser att kalkningen gör nytta, menar Thomas och fortsätter berätta hur det bestäms: 

– Vi tar vattenprover kontinuerligt. Länsstyrelsen har bestämt vilka provpunkter vi ska ta och hur mycket. Dessa skickas sedan till ett laboratorium i Östersund. Utifrån dessa värden som labbet får fram bestämmer Länsstyrelsen vilken mängd kalk vi behöver. Vi har också en konsult till hjälp som räknar fram hur mycket kalk vi behöver för att klara ph-värdet. Länsstyrelsen besluter om det kalkmängden behöver minskas eller ökas. 

Vid sammanträdet förra veckan gjordes också en ansökan till Länsstyrelsen om stadsbidrag för årets kalkning av sjöar och våtmarker. 

Kalkning i Gisslaköp

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *