Nyheter

10 minuter till Jönköping med regionala snabbtåg

10 minuter till Jönköping med regionala snabbtåg

Nyheter Om Vaggeryds kommun skulle välja att arbeta för en ny station för regionala snabbtåg vid Båramo ligger uppenbara för- och nackdelar i potten.

Kortare restider till Värnamo och Jönköping blir den klara följden av en sådan ny regional snabbtågstation på höghastighetsbanan.
Det konstaterar konsultfirman Sweco som på uppdrag av Region Jönköping har tittat på de olika stationslösningarna för de så kallade storregionala snabbtågen.
Där kommer det att gå undan. Idag tar det 45 minuter att resa med tåg från Skillingaryd till Jönköping, med ett storregionalt snabbtåg skulle restiden bli tio minuter med farter på upp till 250 kilometer i timmen. Restiden till Stockholm skulle kunna pressas från 3,24 till 1,46.

Restiden mellan Jönköping S och Värnamo C blir cirka 20 minuter.

Det skulle kunna bli entimmestrafik mellan Jönköping och Kalmar/Karlskrona via höghastighetsbanan förbi Skillingaryd till Värnamo och därifrån till Växjö-Kalmar/Karlskrona.

Sweco reser dock vissa frågetecken. Man anser att det är tveksamt med en sådan regional snabbtågstation i närheten av Skillingaryd:
”Sweco bedömer att marknad för stopp i varje kommunhuvudort inte nödvändigtvis kommer att kunna motivera en omfattande utbyggnad av stationsinfrastruktur på det sätt som Trafikverket scenariomässigt har räknat med.”

Ett alternativ som lanseras är att satsa pengarna på Värnamobanan (y:et) med en ny sträckning via Tenhult – Byarum.
Konsultfirman föreslår nämligen att man ska utveckla ”bibanorna” och utreda möjligheten att skapa en ”kopplingspunkt” i Skillingaryd för den gamla bansträckningen på Värnamobanan.

Allt detta ska nu förhandlas mellan berörda parter.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *