Nyheter

100 000 i kulturstipendier

100 000 i kulturstipendier

Nyheter Danskollektivet KolKo ink får Region Jönköpings läns kulturstipendium 2015 på 50 000 kronor och bildkonstnären Jennie Ljungeskog samt filmaren och regissören Uta Arning får var sitt arbetsstipendium på 25 000 kronor.

Stipendiet för kollektivets ”normkritiskt och laborativt skapande inom danskonsten, ett gränsöverskridande möte mellan professioner med tillvaron som utgångspunkt” innebär att de kan gå på djupet med sina nya produktioner ”Rundgång” och ”Härskaren”.

– Vi är glada och stolta över att få ta emot regionens kulturstipendium, det tillför mycket positiv energi och är en bekräftelse för oss! säger Sofia Wikander, Sara Johansson, Sandra Fredriksson och Sara Nilsson.

Idag består kollektivet av dansare, koreografer, pedagoger, projektledare och konstnärer. Tre av fyra i styrelsen kommer från Jönköpings län; Sandra Fredriksson, Sara Johansson och Sara Nilsson.
Arbetsstipendiaterna
Bildkonstnären Jennie Ljungeskog från Jönköping får arbetsstipendiet för ett ”konstnärskap i vardande, ett sökande mellan färg och svärta, med okända gestalter i fokus.” Hon kommer att använda stipendiet för att förverkliga en utställningsidé som utgår från ett gammalt fotoalbum med familjebilder.

Filmaren och regissören Uta Arning får arbetsstipendiet för ett ”modigt bildberättande med barnet i fokus. Ett angeläget filmarbete som inte väjer för hindren”. Hon kommer att använda arbetsstipendiet till manusarbete för filmen Ava, som spelas in i Jönköping 2016.
Stipendierna delas ut varje år
Region Jönköpings län delar varje år ut totalt 100 000 kronor i form av kultur- och arbetsstipendier. Stipendiaterna utses av Region Jönköpings nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *