Nyheter

100 år av demokrati på första maj – släpper jubileumsmärke

Nyheter S-kvinnor och Socialdemokraterna firar 100 år av demokrati! Tillsammans har vi tagit fram ett jubileumsmärke, ett särskilt 1 maj-märke.

S-kvinnor och Socialdemokraterna firar 100 år av demokrati! Tillsammans har vi tagit fram ett jubileumsmärke, ett särskilt 1 maj-märke. Foto: Pressbild

För 100 år sedan pågick en enträgen kamp där ett maktskifte pågick i Sverige – från att män styrde allt till att kvinnor fick vara med och bestämma. Vi uppmärksammar kvinnornas kamp som gjorde att kvinnor fick rösträtt. S-kvinnorna Nelly Thüring och Agda Östlund, som också blev två av de första kvinnorna att komma in i riksdagen, drev frågan hårt som sedan blev verklighet tack vare socialdemokrater och liberaler. S-kvinnor har efter detta haft en mycket betydande roll för jämställdhetsarbetet inom arbetarrörelsen och fortsätter sätta jämställdhet på agendan.

Årets 1 maj-paroll är ”Välfärden först”, som är en av våra viktigaste jämställdhetsfrågor i dag. Vi fortsätter kampen för jämställda villkor i Thüring och Östlunds spår.

Det är viktigt att komma ihåg att rösträtt var inget man fick. Det möttes av starkt motstånd som kvinnor drev en kamp mot för sina rättigheter. Det är så alla jämställdhetsreformer kommit till. Likadant är det i dag, där rättigheter är något vi tar, inte får. Vi tackar de som gick före, för oss som kom efter. Nu fortsätter vi! säger S-kvinnors förbundsordförande Carina Ohlsson

Märket släpps i dag, 13 april, och finns tillgängligt att köpa i Socialdemokraternas och S-kvinnors webbshop.

Källa: Pressmeddelande från S-kvinnor

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *