Nyheter

106 ska mönstra här

Nyheter I dagarna har 15 000 kvinnor och män födda 2002 fått besked om att de ska kallas till mönstring. 106 av dem är från kommunens Vaggeryd och Värnamo.

Cykeltest, kondition. Pressbild

I Vaggeryds kommun handlar det om 25 män och tio kvinnor och i Värnamo kommun om 60 män och elva kvinnor.

Mönstringen är planerad att starta i augusti 2020 och pågå fram till sommaren 2021. Totalt kommer Rekryteringsmyndigheten att skriva in cirka 5 500 personer som ska göra sin värnplikt vid något av Försvarsmaktens förband runtom i Sverige.

• Kan läsas på nätet
Under vecka 14 kan alla ungdomar som fyllt i mönstringsunderlaget gå in på Rekryteringsmyndighetens webbplats (minsida.rekryteringsmyndigheten.se) för att se om de ska mönstra eller inte. Kallelsen till mönstring med datum, tid och plats skickas sedan ut ungefär två månader innan mönstringsdagen.

• Avdramatiserar mönstringen
Rekryteringsmyndigheten har ett informationsuppdrag inskrivet i instruktionen som innebär att man ska informera Sveriges unga om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär.
– Vår kommunikation är insiktsbaserad och vi anpassar oss hela tiden efter ungdomarnas behov och vardag.
Sedan tidigare finns samtalskommuniaktion på Facebook där ungdomarna kan få svar på sina frågor om mönstringen samt en applikationdär man kan uppleva mönstringen.

– Mönstringen är något helt nytt för för 18-åringarna. De känner kanske ingen som har mönstrat och de vet inte heller vad som händer under en dag på mönstringskontoret. Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad och därför är det viktigt att alla är väl förberedda och vet vad som gäller. Vi utvärderar våra mönstringskampanjer varje år och anpassar vår kommunikation efter målgruppen, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

• Bäst lämpade får göra grundutbildningen
De som väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är de som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning. Både fysiska förutsättningar och inställning till att göra grundutbildningen påverkar bedömningen. Den första grundutbildningen med värnplikt för gruppen födda 2002 startar under sommaren 2021. Utbildningen är mellan sex och femton månader lång och genomförs på olika ställen i landet.

• Rekordhög svarsfrekvens på mönstringsunderlaget
Mönstringsunderlaget skickades i januari ut till drygt 99 000 ungdomar födda 2002, av dessa svarade över 96 procent av ungdomarna på frågorna vilket är nytt rekord. Av de ungdomar som lämnade godkända svar till mönstringsunderlaget har sedan 15 000 ungdomar valts ut för att mönstra.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *