Nyheter

111 miljoner är förbrukade i år

Nyheter Jörgen Hansson, ekonomichef, redogjorde för kommunala budgetuppföljningen de första fyra månaderna för året. 111 miljoner är förbrukade och resultatet har hamnat på plus 12 miljoner

Pengar, pengar, pengar

Jörgen Hansson, ekonomichef, redogjorde för budgetuppföljningen de första fyra månaderna.

– Vi har förbrukat 111 miljoner, vilket är ett rekord i sig och med hög takt. På de långfristiga lånen följer de våra plan. Hösten 2018 och nu i vår har vi lånat upp för våra satsningar vi har gjort. Kommunstyrelsen ligger vi lite fel jämfört med ett normalår, beror på att det är många nya i den här mandatperioden. Teknisk nämnd är den stora delen vinterunderhållet, som är svår att prognostisera. Underbudgetering i överförmyndarnämnden. Miljö- och byggnämnden har en positiv avvikelse från budgeten. När det högkonjunktur ökar deras siffror. När vi tittar på elverkstyrelsen gör de ett plus, beroende på försenat bygge hos Waggeryds cell, tanken var att dessa pengar skulle gå plus minus noll, men nu blir det ett plus. Totalt går nämnderna plus, vi har kontroll över det, berättar Jörgen Hansson.

– När man ser några år tillbaka ligger 41 miljoner i elverkets investeringar som är nedgrävda ledningar. Första månaderna har det lagts ner mest pengar i Mejeriet och Stigamo, säger Jörgen Hansson, ekonomichef på Vaggeryds kommun.

I Stigamo har det under året lagts ner 13,5 miljoner kronor. Mejeriets vårdboende har hitintills i år kostat 19,3 miljoner, Mejeriets trygghetsboende 22,5 miljoner, Mejeriets övriga utrymmen 4 miljoner. Åvikens förskola har kostat strax över 15 miljoner kronor och arbetsmiljöinsatserna på Hjortsjöskolan 4,6 miljoner och exploateringen västra strand 4 miljoner.

Gert Jonsson (M) var först ut i talarstolen i sessionssalen;

– Årets första fyra månader vill jag rikta ett stort tack och god politisk styrning hos våra nämnder och styrelser. Man tar åt sig utmaningar hela tiden. Vi får inte medel som vi har äskat om hos migrationsverket, vilket är besvärande när inte staten tar ansvar. Nämnderna har varit duktiga på att parerar. LSS är en fantastisk reform, men det är likadant där att Försäkringskassan stryper hjälpen och kommunen får ta mer ansvar. När Arbetsförmedlingen backar tillbaka tar kommunen återigen ett stort ansvar för långtidsarbetslösa. Vi har idag två dagar på oss att ställa om att inom två dagar ska personen ha kommunal hjälp när utskrivning görs från sjukhuset. Starkt att våra två största nämnder som utgör 80% av vår budget är så duktiga på att hålla sig inom ramarna. Att vi har ordning på det här kan vi prata framtid. Det ligger en linje med de ekonomiska målen vi har. Det är avgörande att vi håller sista strecket. Vi investerar väldigt mycket. Vaggeryds kommun växer och det syns i byggande av verksamhetslokaler. Vaggeryds kommun fortsätter att växa. Idag är vi 14 089 personer, vilket signalerar optimism och framtidstro. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Gert Jonsson (M).

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Miljö- och bygg går bra och barn- och utbildningsnämnden ett mindre överskott. Faktum är att resterande nämnder inte visar överskott utan ett nollresultat eller ett underskott. Utan elverket hade det sett annorlunda ut. Det är faktiskt ändå lite oroande, något som man faktiskt måste hålla uppsikt på. När jag tittade igenom delårsbokslutet är det en fundering jag haft och vi har haft två år där vi faktiskt har dragit ner 1% förra året. Antalet anställda har minskat när det gäller visstid och fast anställda. Beror det på de neddragningar vi har haft? Om man ser på socialförvaltningen så är det 19 personer färre, jag vill gärna ha reda på vad som hänt. Vet inte med mig att vi har minskat antalet tjänster, säger Kenth Williamsson (S).

– Det sker hela tiden verksamhetsförändringar. Vi lägger 1% i anpassning och det innebär att vi också ska effektiveras. Det är därför vi är färre antalet anställda, svarar Gert Jonsson (M).

– Soliditeten har minskat från 34,8% till 31,4% vilket är beklämmande att se. Den har fallit väldigt kraftigt. Det här visar på en stor och tydlig förändring. Tycker att det är viktigt att man uppmärksammar detta, säger Kenth Williamsson (S).

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Socialnämnden har ett minus, som vi jobbar hårt med att få på rätt sida. Vi har kommuner som har det sämre än vi., Det är ett nära ledarskap i förvaltningen med fokus på en god arbetsmiljö, vi anstränger oss. Det sliter och tär från oss när vi ska prata ekonomi hela tiden. Det är vår verklighet. Vi försöker att hantera den på ett smart och sunt sätt. Det är likadant med vår personal inom förvaltningen. Alla dygnets timmar har vi personal i tjänst. Vi har verksamheter som är hårt lagstyrda och vi har  medarbetare som utför ett fantastiskt arbete dygnet runt, säger Ann-Katrin Löfstedt (M) ordförande i socialnämnden.

Kommunfullmäktige beslutade att godkänna budgetuppföljningen de första fyra månaderna för året.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *